Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Може ли се маслиново уље замрзнути да би дуже трајало?

Чињеница да је Светска здравствена организација описала медитеранску исхрану као једну од најздравијих врста исхране на свету довољно говори о здравственим предностима маслиновог уља.
Фото: Pixabay/stevepb

Међутим, ако нисте навикли на интензиван укус маслиновог уља и ваш литар траје много дуже од препорученог, или на пример идете на дуго путовање и желите да уље остане свеже, да ли се може чувати замрзнуто?

Маслиново уље постаје ужегло ако се остави предуго или у лошим условима складиштења и више нема добар укус, па се поставља питање да ли га треба замрзнути да би остало добро?

Одговор је – да. Маслиново уље се може замрзнути. Почиње да се стврдне већ на приближно 12 степени Целзијуса, а потпуно се смрзава на приближно -12 степени Целзијуса.

Већина фрижидера се хлади на приближно 4 степена Целзијуса, а замрзивачи на око -18 степени. То значи да ако ставите уље у фрижидер, оно ће се очврснути, а ако га ставите у замрзивач ће се смрзнути.

Међутим, свако маслиново уље има посебан хемијски састав у зависности од сорте коришћених маслина, начина на који су плодови убрани, како су обрађени и низа других фактора, који ће заузврат утицати на брзину смрзавања.

Такође треба напоменути да се маслиново уље постепено смрзава, а пре него што се потпуно замрзне, приметићете колико је мутно. У сваком случају, ако желите да задржите квалитет свог уља, не препоручује се чување у фрижидеру.

Најбоље га је чувати на тамном и хладном месту, на пример у остави где не може да се стврдне, а ни после тога не морате да бринете да ће се пре употребе морати мало загрејати.

По правилу, екстра дјевичанско маслиново уље под таквим условима може да се чува од 12 до 18 месеци. Међутим, не може свако да попије литар маслиновог уља у том периоду. У овом случају користите замрзивач. Стручњаци чак препоручују да га сипате у силиконске коцке леда како бисте га могли одмрзнути сваки пут када вам затреба.

Da li kafa može da produži život?

Преузмите андроид апликацију.