Činjenica da je Svetska zdravstvena organizacija opisala mediteransku ishranu kao jednu od najzdravijih vrsta ishrane na svetu dovoljno govori o zdravstvenim prednostima maslinovog ulja.
Međutim, ako niste navikli na intenzivan ukus maslinovog ulja i vaš litar traje mnogo duže od preporučenog, ili na primer idete na dugo putovanje i želite da ulje ostane sveže, da li se može čuvati zamrznuto?
Maslinovo ulje postaje užeglo ako se ostavi predugo ili u lošim uslovima skladištenja i više nema dobar ukus, pa se postavlja pitanje da li ga treba zamrznuti da bi ostalo dobro?
Odgovor je – da. Maslinovo ulje se može zamrznuti. Počinje da se stvrdne već na približno 12 stepeni Celzijusa, a potpuno se smrzava na približno -12 stepeni Celzijusa.
Većina frižidera se hladi na približno 4 stepena Celzijusa, a zamrzivači na oko -18 stepeni. To znači da ako stavite ulje u frižider, ono će se očvrsnuti, a ako ga stavite u zamrzivač će se smrznuti.
Međutim, svako maslinovo ulje ima poseban hemijski sastav u zavisnosti od sorte korišćenih maslina, načina na koji su plodovi ubrani, kako su obrađeni i niza drugih faktora, koji će zauzvrat uticati na brzinu smrzavanja.
Takođe treba napomenuti da se maslinovo ulje postepeno smrzava, a pre nego što se potpuno zamrzne, primetićete koliko je mutno. U svakom slučaju, ako želite da zadržite kvalitet svog ulja, ne preporučuje se čuvanje u frižideru.
Najbolje ga je čuvati na tamnom i hladnom mestu, na primer u ostavi gde ne može da se stvrdne, a ni posle toga ne morate da brinete da će se pre upotrebe morati malo zagrejati.
Po pravilu, ekstra djevičansko maslinovo ulje pod takvim uslovima može da se čuva od 12 do 18 meseci. Međutim, ne može svako da popije litar maslinovog ulja u tom periodu. U ovom slučaju koristite zamrzivač. Stručnjaci čak preporučuju da ga sipate u silikonske kocke leda kako biste ga mogli odmrznuti svaki put kada vam zatreba.
Preuzmite android aplikaciju.