Jedan od omiljenih začina mnogih nije tako dobar kao što većina nas misli da jeste? Mnogi kuvari tvrde da lovorov list ne dodaje ništa jelima i da ga uopšte ne vredi dodavati. Ali da li je zaista tako?
Stručnjaci su sada otkrili pravu istinu. Lovorov list se koristi hiljadama godina, ne samo u kuhinji već i u medicini, a većina ljudi ga danas koristi uglavnom kao sušeni začin u supama, čorbama i čorbama.
Ono što svi rade je da na kraju uklone lovorov list iz jela, a na kraju se postavlja logično pitanje čemu služi?
Neki stručnjaci kažu da ima blago cvetnu aromu sa primesama eukaliptusa, bora i karanfilića, ponekad čak i naznakom cimeta, što zavisi od sorte i daje dodatnu vrednost jelu.
A ipak neki tvrde da ga treba koristiti umereno jer može da pokvari ukus jela i tvrdi se da je jedan list dovoljan za obrok za četiri do šest osoba.
Šta dodaje jelima?
Lovorov list može podići jelo na viši nivo, i jelima daje dodatnu notu. Takođe, za lovorov list se kaže da igra važnu ulogu u balansiranju drugih ukusa, a njegova aroma se može dopuniti biljem i dodatnim biljem. Tvrdi se da se lovorov list može koristiti kao zamena za mnoge druge začine, a neki tvrde da može da pruži i više od samog ukusa. Naime, lovor sadrži jedinjenja koja deluju kao omekšivači, a može se koristiti i za maskiranje neprijatnih mirisa. A sada neki tvrde da lovorov list nije baš kvalitetan. Devedeset pet odsto lovorovog lista dostupnog većini ljudi je veoma, veoma lošeg kvaliteta. Lovorov list treba da bude aromatičan, a stručnjaci kažu da ako nije, verovatno znači da je list lošeg kvaliteta ili mu je istekao rok trajanja. A koliki je njen rok trajanja, stručnjaci tvrde da je oko 18 meseci do dve godine.
Preuzmite android aplikaciju.