Један од омиљених зачина многих није тако добар као што већина нас мисли да јесте? Многи кувари тврде да ловоров лист не додаје ништа јелима и да га уопште не вреди додавати. Али да ли је заиста тако?
Стручњаци су сада открили праву истину. Ловоров лист се користи хиљадама година, не само у кухињи већ и у медицини, а већина људи га данас користи углавном као сушени зачин у супама, чорбама и чорбама.
Оно што сви раде је да на крају уклоне ловоров лист из јела, а на крају се поставља логично питање чему служи?
Неки стручњаци кажу да има благо цветну арому са примесама еукалиптуса, бора и каранфилића, понекад чак и назнаком цимета, што зависи од сорте и даје додатну вредност јелу.
А ипак неки тврде да га треба користити умерено јер може да поквари укус јела и тврди се да је један лист довољан за оброк за четири до шест особа.
Шта додаје јелима?
Ловоров лист може подићи јело на виши ниво, и јелима даје додатну ноту. Такође, за ловоров лист се каже да игра важну улогу у балансирању других укуса, а његова арома се може допунити биљем и додатним биљем. Тврди се да се ловоров лист може користити као замена за многе друге зачине, а неки тврде да може да пружи и више од самог укуса. Наиме, ловор садржи једињења која делују као омекшивачи, а може се користити и за маскирање непријатних мириса. А сада неки тврде да ловоров лист није баш квалитетан. Деведесет пет одсто ловоровог листа доступног већини људи је веома, веома лошег квалитета. Ловоров лист треба да буде ароматичан, а стручњаци кажу да ако није, вероватно значи да је лист лошег квалитета или му је истекао рок трајања. А колики је њен рок трајања, стручњаци тврде да је око 18 месеци до две године.
Преузмите андроид апликацију.