Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Омега масне киселине, шта су и да ли их уносимо у потребним количинама?

Омега 3, 6 и омега 9 масне киселине су изузетно битне за наше здравље.
Фото: Unsplash/Leohoho

Пре свега требали би да знамо која је то разлика између ових масних киселина, јер иако су све важне за наше здравље, морамо знати у којој мери нам помажу, а у којој нам одмажу.

Када говоримо о омега 6 масним киселинама, оне се користе за производњу енергије у организму.

Код ових масних киселина треба водити рачуна да се не претера са уносом, јер може изазвати запаљенске процесе у организму.

Сунцокретово, сусамово и ланено уље, као и ораси и мак су велики извори омега 6 масних киселина.

Омега три масне киселине су такође полизасићене масти. Оне су есенцијалне, те наше тело их не може само произвести, већ их морамо уносити кроз храну.

Омега 3 масне киселине су добре за јачање когнитивне функције, те штите од деменције. Смањују упалне процесе у организму и унапређују рад кардиоваскуларни систем.

Намирнице богате омега три масним киселинама су рибље уље скуше, сардине, харинге, туне, ланено уље, ораси и чиа семенке.

Фото: Unsplash/Karyna Panchenko

Омега девет масне киселине су незасићене масти и не спадају у групу есенцијалних. Наше тело само производи ове киселине, те је јако битно да се води рачуна о уносу омега 3 и 6 масних киселина.

Уз умерено коришћење омега 9 масних киселина, оне утичу на смањење лошег холестерола и триглицерида.

Такође, смањују запаљинске процесе и повољно утичу на нервни и кардиоваскуларни систем.

Фото: Unsplash/Olga Zhushman

Семе сунцокрета, лешници, бадеми, авокадо, маслиново уље су изузетни извори омега 9 масних киселина.

Стручњаци препоручују да се омега 6 и омега 3 масне киселине узимају у односу 4:1, или мање.
Модеран начин исхране довео је до поремећеног односа ове две масне киселине, па често тај однос иде и до 50:1, што у знатној мери може нарушити наше здравље.

Ovo je tajni sastojak kafe koji garantuje ravan stomak

Преузмите андроид апликацију.