Početna > Život i stil
Život i stil

Omega masne kiseline, šta su i da li ih unosimo u potrebnim količinama?

Omega 3, 6 i omega 9 masne kiseline su izuzetno bitne za naše zdravlje.
Foto: Unsplash/Leohoho

Pre svega trebali bi da znamo koja je to razlika između ovih masnih kiselina, jer iako su sve važne za naše zdravlje, moramo znati u kojoj meri nam pomažu, a u kojoj nam odmažu.

Kada govorimo o omega 6 masnim kiselinama, one se koriste za proizvodnju energije u organizmu.

Kod ovih masnih kiselina treba voditi računa da se ne pretera sa unosom, jer može izazvati zapaljenske procese u organizmu.

Suncokretovo, susamovo i laneno ulje, kao i orasi i mak su veliki izvori omega 6 masnih kiselina.

Omega tri masne kiseline su takođe polizasićene masti. One su esencijalne, te naše telo ih ne može samo proizvesti, već ih moramo unositi kroz hranu.

Omega 3 masne kiseline su dobre za jačanje kognitivne funkcije, te štite od demencije. Smanjuju upalne procese u organizmu i unapređuju rad kardiovaskularni sistem.

Namirnice bogate omega tri masnim kiselinama su riblje ulje skuše, sardine, haringe, tune, laneno ulje, orasi i čia semenke.

Foto: Unsplash/Karyna Panchenko

Omega devet masne kiseline su nezasićene masti i ne spadaju u grupu esencijalnih. Naše telo samo proizvodi ove kiseline, te je jako bitno da se vodi računa o unosu omega 3 i 6 masnih kiselina.

Uz umereno korišćenje omega 9 masnih kiselina, one utiču na smanjenje lošeg holesterola i triglicerida.

Takođe, smanjuju zapaljinske procese i povoljno utiču na nervni i kardiovaskularni sistem.

Foto: Unsplash/Olga Zhushman

Seme suncokreta, lešnici, bademi, avokado, maslinovo ulje su izuzetni izvori omega 9 masnih kiselina.

Stručnjaci preporučuju da se omega 6 i omega 3 masne kiseline uzimaju u odnosu 4:1, ili manje.
Moderan način ishrane doveo je do poremećenog odnosa ove dve masne kiseline, pa često taj odnos ide i do 50:1, što u znatnoj meri može narušiti naše zdravlje.

Ovo je tajni sastojak kafe koji garantuje ravan stomak

Preuzmite android aplikaciju.