Почетна > Путовања
Путовања

Обидош – магично село у Португалу

Опасан средњевековним зидинама над којима се издиже тврђава, са својим уским и уредним калдрмисаним улицама и белим кућицама чији су зидови прекривени бугенвилијама, Обидош личи на сценографију за бајке.
Фото: Unsplash/Katia de Juan

Ово сеоце са свега три хиљаде становника представља прави музеј на отвореном. Налази се на стотинак километара северно од Лисабона и фаворит је у озбиљној конкуренцији за најлепше село Португала.

Археолози кажу да је територија Обидоша била насељена још од палеолита, да би се неколико милиона година касније овде оформило и насеље.

Погодна географска позиција, у близини Атлантика, учинила је да се овде задесе Феничани и Римљани, да би у 12. веку португалски краљ Афонсо Енрик освојио Обидош који је тада био под влашћу Мавара.

Прочитајте нешто и о успаваном вулкану у Португалији

Тада је почела и изградња славног утврђења, некада од кључног војног значаја за нацију у настајању, а данас оно што чини Обидош препознатљивим међу домаћим и страним туристима и љубитељима историје.

Фото: Shutterstock/DaLiu
Прекретница у развоју села био је моменат када га је краљ Диниш даровао својој жени Изабели као венчани поклон. Од тада па све до 19. века се о Обидошу традиционално брину португалске краљице, што објашњава бројне архитектонске знаменитости у њему.

Иако су га како лисабонски земљотрес 1755. тако и рат на Иберијском полуострву оштетили, Обидош је сачувао већину свог средњевековног шарма до данас.

Чим крочите кроз капије града (“Porta da Vila”) постаје јасно да се налазите на јединственом месту. Уске улице оивичене су белим кућама чије су ивице прекречене у жуто или плаво. Призор изгледа као сет за филм који се дешава у далекој прошлости, међутим, када локалци почну да вас поздрављају са балкона а њихове мачке крену да вам се провлаче између ногу, схватићете да се у Обидошу заиста одвија реалан живот.

Фото: Unsplash/Kovacsz

Не треба пропустити могућност шетње зидинама које су дуге преко километар а са којих се пружа одличан поглед на Обидош и околину. Од осталих локала вредних посете, ту су и црква свете Марије са истоименим трг на коме се налази, као и мала барокна капела која представља јужну капију града.

Од новијих знаменитости, издваја се “Органска пијаца са књижаром” – чудна али јединствена фузија продавнице воћа, поврћа и – књига у некадашњој ватрогасној станици. Књиге су углавном самиздат или половне, на разним језицима, а воће и поврће искључиво органско.

С обзиром да је постао популаран међу туристима Обидош данас нуди најразличитије садржаје – од аутентичних сувенира, фестивала чоколаде и средњовековних вашара до културно уметничких догађаја као што је познати фестивал литературе.

Ипак, у свему се води рачуна да се не наруши хармонија старих улица, те су радње дискретне и лепо уређене, а пробрани фестивали само додатно допринесу бајковитом имиџу села.

Фото: Shutterstock/Ticiana Giehl

Обидош је надалеко познат и по једном од омиљених португалских ликера – жинжињи – ликеру од вишње.

Славна “Жиња де Обидош” за коју се верује да је први пут произведена у 17. веку, овде се продаје на сваком кораку, а продавци ће вас убеђивати да је баш њихова оригинална или најбоља. Љубитељи чоколаде овде могу попити жинжињу из чоколадне чашице која се, за потпуни ужитак, на крају поједе.

Као да све ово није довољно, Обидош је познат и по природним лепотама које га окружују, а не само по историјском знамењу. Са градских зидина се назире истоимена лагуна са површином од седам квадратних километара и просечном дубином од два метра где постоји могућност за сурфовање, вожњу бродићем или посматрање локалне фауне која укључује разне врсте птица.

Ни океан није далеко, те се на само неколико километара од Обидоша налазе плаже са пешчаним динама и белим литицама од којих застаје дах. Дах додуше застаје и од температуре воде која је ниска током целе године, међутим ове плаже свакако вреди посетити, ако ништа друго због погледа на беспућа Атлантика, шетње по песку и пењања по динама.

Аутор текста: Н. Кошта