„Kada imamo dobru organizaciju, kada imamo unapred isplanirane obroke, mnogo nam je lakše da ne pogrešimo“.
Za nutricionistu Anu Petrović kažu da čini čuda, magistar je farmacije, a svoje znanje je pretočila u knjigu “Ključ zdravlja” koju je pre nekoliko dana predstvila javnosti.
Istakla je da ljudi baš i nemaju utisak o tome koliko nam je hrana važna, ne samo za liniju, nego i za zdravlje.
– Kada ljudi imaju zdravstveni problem, dešava se da medicinski stručnjaci daju svoj maksimum i propišu terapiju, ali rezultati ne budu očekivani, jer terapija bez ishrane ne može do kraja da da najbolje rezultate.
Individualni pristup je jako važan, jer ne znači da će ono što prija jednoj osobi prijati i drugoj i dati iste rezultate – rekla je.
Takođe je kazala da ne treba da računamo koliko ćemo kalorija uneti tokom dana, ako obrok nije nutritivno vredan.
– Računanje kalorija bez nutritivne vrednosti nema nikakvog efekta. Nutritivna vrednost je značajnija od kalorijske, jer je mnogo važno šta ste pojeli u toku dana.
Iz jedne čokolade od 200 grama možete da unesete 1.000 kalorija. Bolje je da pojedemo neki kuvani obrok, čorbu, salatu, hleb, žitarice, omega tri masne kiseline.
Zdravlje na usta ulazi, ali isto tako na usta mogu da uđu i neke namirnice koje mogu da nam naruše zdravlje. Ana je otkrila gde najviše grešimo u ishrani.
– Greška je u našoj tradicionalnoj ishrani. Previše je zastupljena zaprška, ulje, šećeri, a i kombinacija namirnica koje pravimo u toku dana je loša. Kada imamo dobru organizaciju, kada imamo unapred isplanirane obroke, mnogo nam je lakše da ne pogrešimo.
-Ako pre svega ujutro imate napitak koji pijete na prazan stomak i pijete ga recimo dve nedelje već ste uneli neke antioksidanse, koji pomažu vašem zdravlju i održavaju vaš imunitet.
-Posle toga ako imamo doručak, mi u popodnevnom delu dana nećemo biti gladni i upadati u hipoglikemije. Taj doručak treba da bude bogat obrok. Treba da sadrži dobru nutritivnu vrednost.
-Masti, proteine i ugljene hidrate, a opet minerale i oligo elemente koji nam podstiču imunitet. Ručak treba da bude pripremljen unapred jer nećemo moći sa posla da poručimo zdrav obrok – savetuje Ana Petrović.
Prema njenim rečima uvek treba da postoji alternativa, odnosno situacijama kada ne možemo da pojedemo ništa zdravo, uvek mora da postoji neka alternativa spremljena unapred.
– Ako svratite na pumpu uvek ćete moći da kupite jogurt koji ima probiotsku kulturu u sebi, ali ako uđete u neki restoran moći ćete da poručite neko grilovano povrće ili supu, čorbu, neko kuvano jelo koje nema u sebi zapršku.
-Takođe, možete uzeti salatu, ali zamolite da iz te salate izbace sve dresinge koji u sebi sadrže zasićene masti ili tražite nešto sa omega tri masnim kiselinama.
Objasnila je u čemu je razlika između nekadašnjeg stila života i današnjeg modernog:
– Hrana nije imala toliko pesticida, aditiva, meso nismo uvozili. Ljudi su bili mnogo aktivniji, radili su napolju.
Nismo toliko često jeli, a ljudi nisu imali ni toliko novca da sebi priušte konditorske proizvode koji su sa cenom sada jako povoljni i lako dostupni. Konditorskim proizvodima ljudi povećavaju nivo serotonina u organizmu i osećaju se bolje. A mnogi se posle toga kaju.
Preuzmite android aplikaciju.