„Када имамо добру организацију, када имамо унапред испланиране оброке, много нам је лакше да не погрешимо“.
За нутриционисту Ану Петровић кажу да чини чуда, магистар је фармације, а своје знање је преточила у књигу “Кључ здравља” коју је пре неколико дана предствила јавности.
Истакла је да људи баш и немају утисак о томе колико нам је храна важна, не само за линију, него и за здравље.
– Када људи имају здравствени проблем, дешава се да медицински стручњаци дају свој максимум и пропишу терапију, али резултати не буду очекивани, јер терапија без исхране не може до краја да да најбоље резултате.
Индивидуални приступ је јако важан, јер не значи да ће оно што прија једној особи пријати и другој и дати исте резултате – рекла је.
Такође је казала да не треба да рачунамо колико ћемо калорија унети током дана, ако оброк није нутритивно вредан.
– Рачунање калорија без нутритивне вредности нема никаквог ефекта. Нутритивна вредност је значајнија од калоријске, јер је много важно шта сте појели у току дана.
Из једне чоколаде од 200 грама можете да унесете 1.000 калорија. Боље је да поједемо неки кувани оброк, чорбу, салату, хлеб, житарице, омега три масне киселине.
Здравље на уста улази, али исто тако на уста могу да уђу и неке намирнице које могу да нам наруше здравље. Ана је открила где највише грешимо у исхрани.
– Грешка је у нашој традиционалној исхрани. Превише је заступљена запршка, уље, шећери, а и комбинација намирница које правимо у току дана је лоша. Када имамо добру организацију, када имамо унапред испланиране оброке, много нам је лакше да не погрешимо.
-Ако пре свега ујутро имате напитак који пијете на празан стомак и пијете га рецимо две недеље већ сте унели неке антиоксидансе, који помажу вашем здрављу и одржавају ваш имунитет.
-После тога ако имамо доручак, ми у поподневном делу дана нећемо бити гладни и упадати у хипогликемије. Тај доручак треба да буде богат оброк. Треба да садржи добру нутритивну вредност.
-Масти, протеине и угљене хидрате, а опет минерале и олиго елементе који нам подстичу имунитет. Ручак треба да буде припремљен унапред јер нећемо моћи са посла да поручимо здрав оброк – саветује Ана Петровић.
Према њеним речима увек треба да постоји алтернатива, односно ситуацијама када не можемо да поједемо ништа здраво, увек мора да постоји нека алтернатива спремљена унапред.
– Ако свратите на пумпу увек ћете моћи да купите јогурт који има пробиотску културу у себи, али ако уђете у неки ресторан моћи ћете да поручите неко гриловано поврће или супу, чорбу, неко кувано јело које нема у себи запршку.
-Такође, можете узети салату, али замолите да из те салате избаце све дресинге који у себи садрже засићене масти или тражите нешто са омега три масним киселинама.
Објаснила је у чему је разлика између некадашњег стила живота и данашњег модерног:
– Храна није имала толико пестицида, адитива, месо нисмо увозили. Људи су били много активнији, радили су напољу.
Нисмо толико често јели, а људи нису имали ни толико новца да себи приуште кондиторске производе који су са ценом сада јако повољни и лако доступни. Кондиторским производима људи повећавају ниво серотонина у организму и осећају се боље. А многи се после тога кају.
Преузмите андроид апликацију.