Почетна > Путовања
Путовања

Нормандија: Бајковита алабастерска обала

Нормандија, северни француски регион од изузетног историјског значаја, из дана у дан осваја све више туриста. Једни долазе да би се дивили импозантним литицама уз Атлантик, други да би одали почаст војницима из Другог светског рата. Неки обилазе шармантне градиће и рибарска села, а има и оних који дођу у потрази за изузетним сиревима. Нормандија је све ово, и још много више, а ево и предлога за шта посетити у овој јединственој регији.
Фото: Unsplash/Laurent Gence
Етретат

Беле кречњачке литице са природним луковима у близини месташца Етрета у Горњој Нормандији, на обали канала Ла Манш, немогуће је промашити, а са правом важе и за најпознатије литице Европе.

Препознатљиве природне лепоте ове плаже на француској северној обали дивно је у неколико наврата овековечио сликар Клод Моне који је део зиме 1883. године провео у овом рибарском селу.

Фото: Unsplash/Ilnur Kalimulin

Француски писац Ги де Мопасан који је у Етрету провео детињство упоредио је ову стену са слоном који је своју сурлу заронио у море. Ова “сурла” висока је 70 метара.

Мон Сен Мишел
Фото: Unsplash/Norbu Gyachung

Можда и најпознатија атракција Нормандије је стеновито острво драматичног изгледа – Мон Сен Мишел.

На његова четири квадратна километра стала је велепена опатија сазидана у 11. веку, бајколики утврђени средњевековни градић и 29 становника, а ову јединствену дестинацију препознату као светску културну баштину UNESCO сваке године посети око три милиона туриста.

Острво је први пут повезано са копном насипом у 19. веку, а од лета 2014. острво је добило нови мост који дозвољава проток воде али и лакши приступ посетиоцима.

Ипак, приступ острву у многоме зависи и од непредвидивог Атлантика те је у пролеће 2015. мост био потпуно потопљен неочекивано високом плимом.

Мон Сен Мишел остаје упамћен и као ретка позиција коју Енглези у својим походима на Нормандију нису успели да освоје, иако су чак три пута покушавали.

Америчко гробље

Историја Нормандије била је бурна, а најзначајнији моменти десили су се у току Другог светског рата када су се на њеним плажама искрцали бројни војници који су се борили против Немачке.

Фото: Unsplash/Mathis

Операција Оверлорд, шифровано име за битку у Нормандији, отпочела је на “Дан Д”, 6. јуна 1944. и до данас је остала највећа поморска инвазија у историји.

Током операције погинуло је на десетине хиљада војника, највише Американаца, те је у Нормандији подигнут меморијални центар и Америчко гробље где је покопано 9388 жртава.

У оквиру меморијала, осим докумената који детаљно објашњавају искрцавање у Нормандији, налази се и бронзана статуа посвећена младим Американцима који су “изронили из таласа”.

На гробљу се налазе и два стуба за заставе а многи од милион посетилаца који сваке године дођу на гробље желе да присуствују спуштању и склапању америчке заставе.

Гробље се налази на гребену с погледом на плажу Омаха, једну од плажа на којој су се савезничке снаге искрцале.

Фото: Pixabay/Jackmac34
Руан

За још мало историје треба посетити и Руан, седиште региона Горња Нормандија. Руан лежи на реци Сени, основали су га Римљани а освајали Викинзи и Енглези, а познат је и по томе што је у њему у 15. веку спаљена хероина Француске, Јованка Орлеанка.

Данас се на месту где је убијена налази модернистичка црква која је посвећена њеној храбрости.

Фото: Shutterstock/Artem Evdokimov

Стари град је лавиринт вијугавих калдрмисаних улица и импресивне средњевековне архитектуре, а готске цркве се налазе на сваком кораку. Најпознатија је свакако катедрала Нотр-Дам коју је Клод Моне осликао више пута.

Још један препознатљив споменик је кула са сатом у самом центру града. Руан се може похвалити и Музејом лепих уметности који важи за један од најбољих у Француској, захваљујући великој збирци импресионистичких радова.

Хонфлеур
Фото: Pixabay/453169

Ако наставимо низводно Сеном, стижемо до фотогеничног лучког града на самом ушћу реке, који осваја опуштеном атмосфером, каменим и дрвеним кућама те очуваним старим градом.

И овде се налази драгуљ за љубитеље импресионизма – Боденов музеј. Али то није све. У непосредној близини града налази се и парк природе, који убухвата естуар реке Сене, отворен 1997.

Пејзажи у парку настали у троуглу океана, реке и обале су очаравајући, а резерва је дом за више од 500 врста биљака, више од 300 врста птица, 70 врста риба, близу 50 врста сисара и 13 врста водоземаца.

Аутор текста: Н. К.

Čudesni gradovi Irana

Преузмите андроид апликацију.