Почетна > Путовања
Путовања

Чудесни градови Ирана

Иран је огромна и фасцинантна земља која заслужује више од једног текста у нашој рубрици о путовањима. Овај пут, бавимо се градовима у модерном Ирану, мада не треба заборавити ни његове историјске градове, као што је легендарни Персеполис чији остаци датирају из 515. године пре наше ере и до данас су предмет дивљења посетилаца. Када се ради о модерним градовима, издвајамо четири.
Исфахан: Ирански долче вита
Фото: Shutterstock/MehmeteO

Исфахан (познат и као Есфахан) трећи је највећи град Ирана и једна од незаобилазних туристичких дестинација у овој земљи.

Исфахан одликују сеновити булевари оивичени дрвећем, рајске персијске баште, паркови и мостови, али и елегантне џамије и радњице са рукотворинама.

Све ово град чини такорећи живим музејом иранске културе и традиције. Као вишња на шлагу, ту је и трг Накш-е Џахен (“Трг слике света”) који са својих 90 хиљада квадратних метара важи за један од највећих на свету.

Познат је и као “Имамов трг” и “Шахов трг”, али у реалности представља трг свих грађана Исфахана који се на њему редовно окупљају са својим фамилијама, и уживају у пикнику, шетњи, или чаврљању.

Импозантни ретагуларни трг окружен је џамијама (истиче се Шахова џамија), базаром и палатом, и због свог неупитног значаја у архитектонском смислу уписан је у Унесков списак светске баштине 1979. године.

Иранци воле да проводе вечери напољу, па се осим на тргу састају, шетају и певају и око фасцинантног моста Хаџу, преко реке Зајанде.

Мост има 23 лука, дуг је 133, а широк 12 метара и на њему постоје трагови оригиналних слика и плочица који су украшавали аркаде. У топло летње вече идеално је место за опуштање поред реке.

Шираз: Град поезије
Фото: Pixabay/Endelbachm

На око хиљаду километара јужно од Техерана, налази се Шираз, град који представља срце персијске културе и који у Ирану важи за синоним за песнике и интелектуалце.

Град је вечно почивалиште песника Хафеза и Садија, и место ходочашћа Иранаца, а сматра се да у њему има највише религијских објеката у Ирану. Овде се налазе и бројни ирански вртови, од којих је највољенији (и најмањи) врт са дрвећем наранџи – Багх-е Нарањестан.

У Ширазу је и вероватно најфотографисанија џамија Ирана, позната као “ружичаста џамија”. Саграђена је крајем 19. века и истиче се својим витражима, резбареним стубовима, али и чудесном игром светлости рано ујутру, када су њени персијски теписи осветљени калеидоскопом шарених мрља светлости.

Јазд: Живот у пустињи

Са својим кривудавим уличицама, “ветрохватима” који вире изнад кровова и кућама од цигле и блата, овај пустињски град окружен планинама посебан је по много чему.

Једна од интересантнијих активности је обилажење лавиринта прастарих улица изграђених тако да се људи заштите од високих температура и одмарање уз чај унутар земљаних чајџиница у којима је хлад загарантован.

Фото: Shutterstock/Amir Reza Moinfar

Осим шетње, Јазд је право место и за пристувовање спортском спектаклу “зуркане” (“кућа снаге”). Зуркане се у Јазду налази у старом резервоару за воду јајастог облика.

То је, такорећи, претеча теретане, место нам ком се свакодневно састају мушкарци свих доби који вежбају користећи велике и тешке дрвене чуњеве уз живу музику која се изводи на бубњевима.

Фото: Shutterstock/Vladimir Melnik

Од практиканата овог древног спорта се очекује да осим снаге покажу витешке вредности и интегритет, а посетиоци могу да седе око партера и гледају вежбе, уколико претходно купе карту симболичне вредности и оставе обућу напољу.

Јазд се налази у самом средишту Ирана и насељен је хиљадама година. Данас десет одсто његовог становништва следи традиције древне религије зороастризма. Овде се налази и јединствени зороастријски храм у који су сви посетиоци добродошли и где се чува “вечни пламен” ове религије. На само 15 километара од града налазе се пустињске дине.

Техеран: Неодољиви хаос
Фото: Pixabay/mohammadshahhosseini

Иако се не истиче лепотом, Техеран, прашњаву и хаотичну престоницу са близу девет милиона становника, али и најлибералнији град у Ирану, ипак не треба заобићи.

Ушушкан на падинама снегом покривених Алборз планина, непрегледо велик и препун изненађења, овај фасцинантни метрополис даје путницима увид како у прошлост тако и у будућност земље.

Фото: Shutterstock/Efired

Осим неизбежних разговора са радозналим локалцима – на улици, у парковима и у метроу, Техеран нам нуди и јединствено декорисану Голестан палату и огромни Базар, као и фасцинантну колекцију националних драгуља.

Зна се да се у Ирану цене зелене оазе, те је град препун паркова, од којих су два повезана огромним Табиат пешачким мостом, грађевином која је освојила бројне архитектонске награде.

Техеран је, такође, препун кафића – од модерних, у западњачком стилу, па до традиционалних чајџиница. Најбоље од свега је што се из градске гужве и смога лако може побећи у оближње планине, а постоји и жичара која вози на планину Точал, са које се град може посматрати у миру и тишини.

Аутор текста: Н.К.

Iran: Gostoprimstvo u borbi protiv predrasuda

Преузмите андроид апликацију.