Jelena Miletić, iz malog sela Gazdare, u opštini Medveđa na jugu Srbije, bavi se proizvodnjom ajvara, za koje je dobitnica više nagrada i diploma, dok je za slatko od divlje kupine dobitnica specijalnog priznanja. Za ajvar “Zavičaj u tegli”, koji izlazi s njenog gazdinstva, kaže da je pravi leskovački, pečen i ljušten ručno i kaže da taj posao ne može da radi neko ko ne voli ovaj tradicionalni srpski proizvod.
Dobitnica nagrade za jedan od najboljih projekata Srbij“Imam dosta otpada kada pravim ajvar, pa smo krenuli u priču sanacije bio otpada. Kada se paprika isbuši, prvo ide na sunce i drške, semena loža i deo paprike koji ostane kada izbušimo papriku, koji ostane kod drške, to ne bacamo. Ideju smo dobili od profesora Blagojevića, direktora Instituta za opštu i fizičku hemiju. Kada smo uradili projekat UNDP-u dobila sam nagradu za jedan od najboljih projekata Srbije“ – rekla je za portal NS uživo preduzetnica.
Jelena ističe da je svesna koliko je njen projekat važan i veliki, ali da se kod ljudi budi svest, a sve se više ljudi javlja s pitanjem “Kada će se proizvodi naći u prodaji?”
Maske za lice od paprike rešavaju problem adolescenata s bubuljicama
-Zašto da bacimo i pravimo otpad kad to može da bude sirovina. To je ono što je najvažnije u ovoj priči. Kada pravim ajvar, ja više nemam otpad, zatvorili smo ceo krug. Sapune ćemo raditi od paprike, a receptura ide preko franšize “Bio Idea” i onda ćemo semenke paprike ubaciti u njih, kao i aktivnu komponentu suve paprike. Automatski imate i piling i sapun. Maske za lice koje ćemo praviti rade posao i rešavaju problem adolescenata s bubuljicama. Mi pratimo projekat, a nadamo se da ćemo od jeseni moći da se pohvalimo novim proizvodima- naglasila je naša sagovornica.
View this post on Instagram
Preuzmite android aplikaciju.