Јелена Милетић, из малог села Газдаре, у општини Медвеђа на југу Србије, бави се производњом ајвара, за које је добитница више награда и диплома, док је за слатко од дивље купине добитница специјалног признања. За ајвар “Завичај у тегли”, који излази с њеног газдинства, каже да је прави лесковачки, печен и љуштен ручно и каже да тај посао не може да ради неко ко не воли овај традиционални српски производ.
Добитница награде за један од најбољих пројеката Србиј“Имам доста отпада када правим ајвар, па смо кренули у причу санације био отпада. Када се паприка исбуши, прво иде на сунце и дршке, семена ложа и део паприке који остане када избушимо паприку, који остане код дршке, то не бацамо. Идеју смо добили од професора Благојевића, директора Института за општу и физичку хемију. Када смо урадили пројекат УНДП-у добила сам награду за један од најбољих пројеката Србије“ – рекла је за портал НС уживо предузетница.
Јелена истиче да је свесна колико је њен пројекат важан и велики, али да се код људи буди свест, а све се више људи јавља с питањем “Када ће се производи наћи у продаји?”
Маске за лице од паприке решавају проблем адолесцената с бубуљицама
-Зашто да бацимо и правимо отпад кад то може да буде сировина. То је оно што је најважније у овој причи. Када правим ајвар, ја више немам отпад, затворили смо цео круг. Сапуне ћемо радити од паприке, а рецептура иде преко франшизе “Био Идеа” и онда ћемо семенке паприке убацити у њих, као и активну компоненту суве паприке. Аутоматски имате и пилинг и сапун. Маске за лице које ћемо правити раде посао и решавају проблем адолесцената с бубуљицама. Ми пратимо пројекат, а надамо се да ћемо од јесени моћи да се похвалимо новим производима- нагласила је наша саговорница.
View this post on Instagram
Преузмите андроид апликацију.