Početna > Život i stil
Život i stil

Neke od namirnica koje redovno jedemo imaju značajan uticaj na zdravlje mozga! Ova namirnica je jedna od tih

Prema najnovijim istraživanjima, neke od namirnica koje redovno jedemo imaju značajan uticaj na zdravlje mozga. Jedna takva hrana kojoj je nauka posvetila posebnu pažnju je borovnica, mala bobica bogata hranljivim materijama koja izgleda da ima velike koristi za pamćenje i celokupnu funkciju mozga.
Foto: Pixabay/ sweetlouise

Borovnice su poznate po visokom sadržaju antioksidanata, posebno flavonoida kao što su antocijanini, koji pozitivno utiču na mozak.

Flavonoidi su bioaktivna jedinjenja koja štite ćelije od oksidativnog oštećenja i upale, dva ključna faktora starenja mozga i kognitivne degeneracije.

Antioksidansi prisutni u borovnicama mogu poboljšati komunikaciju između neurona i stimulisati neurogenezu, odnosno rast novih neurona.

Redovna konzumacija borovnica povezana je sa poboljšanjem funkcija kratkoročne i dugotrajne memorije.

Ovi mali plodovi takođe pomažu u poboljšanju plastičnosti neurona, što je ključno za sposobnost mozga da se prilagodi, skladišti i preuzima informacije.

Osim što poboljšava pamćenje, borovnice pomažu u održavanju dobrog kardiovaskularnog zdravlja i snižavanju krvnog pritiska, što je dobro za mozak.

Dobar protok krvi je neophodan za optimalno funkcionisanje svih kognitivnih funkcija, uključujući koncentraciju, brzinu obrade i pamćenje.

Borovnice takođe pozitivno utiču na raspoloženje.

Neke studije povezuju njihovu konzumaciju sa smanjenim simptomima anksioznosti i depresije zahvaljujući njihovim antiinflamatornim i antioksidativnim efektima, koji takođe mogu imati zaštitni efekat protiv dugotrajnih neuroloških poremećaja.

Supa koja je odličan izvor kolagena

Preuzmite android aplikaciju.