Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Неке од намирница које редовно једемо имају значајан утицај на здравље мозга! Ова намирница је једна од тих

Према најновијим истраживањима, неке од намирница које редовно једемо имају значајан утицај на здравље мозга. Једна таква храна којој је наука посветила посебну пажњу је боровница, мала бобица богата хранљивим материјама која изгледа да има велике користи за памћење и целокупну функцију мозга.
Фото: Pixabay/ sweetlouise

Боровнице су познате по високом садржају антиоксиданата, посебно флавоноида као што су антоцијанини, који позитивно утичу на мозак.

Флавоноиди су биоактивна једињења која штите ћелије од оксидативног оштећења и упале, два кључна фактора старења мозга и когнитивне дегенерације.

Aнтиоксиданси присутни у боровницама могу побољшати комуникацију између неурона и стимулисати неурогенезу, односно раст нових неурона.

Редовна конзумација боровница повезана је са побољшањем функција краткорочне и дуготрајне меморије.

Ови мали плодови такође помажу у побољшању пластичности неурона, што је кључно за способност мозга да се прилагоди, складишти и преузима информације.

Осим што побољшава памћење, боровнице помажу у одржавању доброг кардиоваскуларног здравља и снижавању крвног притиска, што је добро за мозак.

Добар проток крви је неопходан за оптимално функционисање свих когнитивних функција, укључујући концентрацију, брзину обраде и памћење.

Боровнице такође позитивно утичу на расположење.

Неке студије повезују њихову конзумацију са смањеним симптомима анксиозности и депресије захваљујући њиховим антиинфламаторним и антиоксидативним ефектима, који такође могу имати заштитни ефекат против дуготрајних неуролошких поремећаја.

Supa koja je odličan izvor kolagena

Преузмите андроид апликацију.