Početna > Život i stil
Život i stil

Ne držite otvorene konzerve u frižideru – loše za kvalitet ali i ukus hrane

Čuvanje hrane bez propusta umeće je koje treba savladati, iako ne ide lako. Ponekad napravimo nekoliko naizgled sitnih grešaka koje ponekad mogu imati ozbiljne posledice.
Foto: Unsplash/Jacinto Diego

Jedna od loših navika tiče se već otvorenih konzervi koje smo skloni da ostavimo duže vreme otvorene u frižideru do naredne upotrebe.

Ako se to možda čini trivijalnim, nije, jer je konzervirana roba vrlo kvarljiva čak i kada se drži na hladnom, u predviđenim uslovima.

Osim toga, u dodiru s hladnoćom, moguće je da se gvožđe otopi s kiseonikom u vazduhu i tako hrana poprimi ukus metala.

Idealno bi stoga bilo premestiti sadržaj konzerve u drugu hermetičku posudu koja će sačuvati ne samo kvalitet već i ukus hrane.

Treba, međutim, napomenuti da rok trajanja konzervirane hrane generalno ne može biti duži od sedam dana, što je vreme koje je za određene proizvode čak i smanjeno na dva dana, što je pokazalo istraživanje koje je proveo Purdue University Extension u Sjedinjenim Državama.

Kada se konzerve ne otvaraju, tada je naravno prikladno pozvati se na rok trajanja utisnut na pakovanju.

Takođe, čuvajte se slomljenih i udubljenih konzervi, koje se ponekad nalaze u supermarketima. Njihov zatvarač se ponekad može oštetiti, a da to nije vidljivo spolja, a time je takođe ugroženo očuvanje hrane.

Namirnice koje su idealne kada ste na dijeti?

Preuzmite android aplikaciju.