Izuzetno zdrava voćka, a svaki njen deo je potpuno iskoristiv.
Ananas je neverovatan izvor vitamina C, pruža obilje zdrave energije kroz svoje ugljene hidrate, pomaže u boljoj probavi proteina.
Ova voćka nije samo prelepog izgleda, ona nam može pomaći i da se osećamo i izgledamo prelepo i iznutra. Ananas je voće koje jača imunitet, a utiče i na poboljšanje zdravlja kože.
Takođe, sadrži vlakna i prirodni enzim – bromelain. I jedno i drugo pomaže vašem stomaku ukoliko imate problem sa opstipacijom i nadimanjem.
Ananas hidrira. U bokal vode možete dodati isečene kriške ananasa i to će vas tako lepo osvežiti.
Jeste li znali da možete da jedete ili koristiti bukvalno ceo ananas?
Pomenuti bromelain ima još jednu korisnu funkciju, može vam pomoći kada želite da omekšate meso koje biste pripremali za neki obrok.
Koristite plod ili sok ananasa u marinadama kako biste doprineli ukusu i učinili hranu mekšom i nežnijeg ukusa. Recimo, ako pripremate but, možete da ga marinirate u soku od ananasa, belog luka i sojinog sosa, ukus je fenomenalan.
Sledeća dobra ideja je da odsečete vrh i dno ananasa, tako da dobijete stabilanu voćku spremnu za rezanje. Zatim odsecite spoljnu koru, ali potrudite se da ljuštite što je mogće tanje. Od kore možete napraviti čorbu, temeljac sa povrćem ili sirće od ananasa.
Jezgro ananasa je takođe jestivo, samo je žilavije i manje slatko od ostatka ploda. Isecite jezgro na sitne komade i ispasirajte u blenderu. Dobijena smesa odlična je kao sastojak za marinadu, prelive za salate, ali i za neki dobar letnji koktel.
Vrh ananasa takođe ne morate bacati, već budite kreativni i sačuvajte ga za cvetnu dekoraciju.