Изузетно здрава воћка, а сваки њен део је потпуно искористив.
Ананас је невероватан извор витамина Ц, пружа обиље здраве енергије кроз своје угљене хидрате, помаже у бољој пробави протеина.
Ова воћка није само прелепог изгледа, она нам може помаћи и да се осећамо и изгледамо прелепо и изнутра. Ананас је воће које јача имунитет, а утиче и на побољшање здравља коже.
Такође, садржи влакна и природни ензим – бромелаин. И једно и друго помаже вашем стомаку уколико имате проблем са опстипацијом и надимањем.
Ананас хидрира. У бокал воде можете додати исечене кришке ананаса и то ће вас тако лепо освежити.
Јесте ли знали да можете да једете или користити буквално цео ананас?
Поменути бромелаин има још једну корисну функцију, може вам помоћи када желите да омекшате месо које бисте припремали за неки оброк.
Користите плод или сок ананаса у маринадама како бисте допринели укусу и учинили храну мекшом и нежнијег укуса. Рецимо, ако припремате бут, можете да га маринирате у соку од ананаса, белог лука и сојиног соса, укус је феноменалан.
Следећа добра идеја је да одсечете врх и дно ананаса, тако да добијете стабилану воћку спремну за резање. Затим одсеците спољну кору, али потрудите се да љуштите што је могће тање. Од коре можете направити чорбу, темељац са поврћем или сирће од ананаса.
Језгро ананаса је такође јестиво, само је жилавије и мање слатко од остатка плода. Исеците језгро на ситне комаде и испасирајте у блендеру. Добијена смеса одлична је као састојак за маринаду, преливе за салате, али и за неки добар летњи коктел.
Врх ананаса такође не морате бацати, већ будите креативни и сачувајте га за цветну декорацију.