Početna > Život i stil
Život i stil

Ne bacajte listove rotkvice, jako su zdravi

Listovi rotkvice su lekoviti, ukusni i hranljivi, a evo kako da ih iskoristite na najbolji način.
Foto: Pixabay/stevepb

Sa dolaskom proleća pijace su sve bogatije omiljenim crvenim rotkvicama.

Dolaze u malim snopovima zajedno sa svojim zelenim listovima, koje, nažalost, velika većina baca prilikom čišćenja.

Ovo je velika greška jer je nepresušan izvor lečenja i kreativnosti. Prednosti ovog „vesnika proleća“ u kategoriji povrća su brojne.

Rotkvice su bogate vitaminom C, vitaminima B, fosforom i cinkom i blagotvorno deluju na našu kožu čineći je mekom, glatkom, zategnutom, sjajnom i zaista lepom.

Odlične su za osobe koje pate od zatvora (zatvora), jer vlakna rotkvice podstiču lučenje probavnih sokova i rad creva. Listovi rotkvice su posebno bogati gvožđem, pa se savetuje da je konzumiraju anemične osobe.

Ipak, verovatno se pitate šta da uradite sa listovima rotkvice da bude ukusno i primamljivo. Velika većina skida ovo zeleno blago sa vrha rotkvice i baca ga. 

Nakon dobrog čišćenja listova pod tekućom vodom, možete ga koristiti u raznim jutarnjim sveže ceđenim i mešanim sokovima, raznim mešanim salatama ili praviti kajganu sa listovima rotkvice i dodatkom nekog drugog povrća. Sokovi će dobro da se slažu sa jabukom, limunom, rendanim đumbirom i medom, dok će vam za salatu biti potrebno još nekoliko lisnatih salata da se napravi dobar miks.

Listove rotkvice možete i sitno iseckati, dodati malo luka, suvo grožđe, začiniti maslinovim uljem, sirćetom ili limunom.

U nastavku vam donosimo recept za krem supu od listova rotkvice.

Sastojci:

  •  3 velika snopa listova rotkvice
  • 1 veliki seckani luk
  • kašika putera
  • 4 veća krompira
  • 1 ½ šolje jogurta sa niskim sadržajem masti 
  • so i biber

Priprema:

Luk propržite na puteru oko pet minuta, dodajte iseckane listove rotkvice i dinstajte još dva minuta dok ne omekša. Dodajte krompir i prelijte vodom toliko da ga prekrije. Kada je krompir skuvan, sve izmiksajte u blenderu, dodajte jogurt, prokuvajte, ugasite vatru i začinite.

Naučna istraživanja su došla do odgovora na pitanje zašto deca ne vole brokoli

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake