Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Научна истраживања су дошла до одговора на питање зашто деца не воле броколи

Дете које се обрадује броколију, карфиолу или кељу ретко ко познаје.
Фото: Pexels/cottonbro

Недавно истраживање аустралијске научне агенције утврдило је да постоји научни разлог због којег деца не воле да једу броколи.

Како се наводи, узрок томе су бактерије у устима које у комбинацији са ензимима зељастог поврћа производе непријатан мирис.

Дакле, није у питању само то што су избирљиви – а често то нису само деце, већ и велики број одраслих. Такође, студија је показала да се у групу поврћа коју многи не воле убрајају и карфиол, кељ и купус.

Ензими из овог поврћа и из бактерије које се налазе у људској пљувачки могу да произведу непријатне мирисе у устима. Одрасли с временом могу да се привикну на овај укус, па није искључено да ће почети да га једу кад одрасту ако га нису јели као деца, пише „klix.ba“.

Фото: Pexels/Pixabay

– Интеракције између зељастог поврћа и људске пљувачке могу утицати на развој мириса у устима, што се пак може повезати са индивидуалном перцепцијом и допадањем – рекли су научници.

Друге истраживачке групе откриле су значајне везе између пљувачног микробиома родитеља и деце, посебно мајки и деце.

Према наводима научника, зељасто поврће садржи спој који производи снажан, сумпоровит мирис, који код многих изазива гађење. Управо то је један од разлога због којих деца одбијају да поједу чак и залогај овог здравог зеленог поврћа.


Trikovi koji će momentalno podići spuštene kapke i osvežiti izgled

 

Преузмите андроид апликацију.