Почетна > Бизнис
Бизнис

НБС: Пројекција инфлације у Србији нижа први пут након две године

Народна банка Србије (НБС) наводи да се фебруарска пројекција инфлације није значајније мењала у односу на новембар 2022. године и, штавише, пројекција инфлације за текућу годину по први пут након две године „биће нижа, незнатно али ипак нижа“.
Фото: Pixabay/geralt

Народна банка Србије, деманутујући писање појединих медија у којима се наводи да НБС предвиђа како инфлација није достигла врхунац, очекује да међугодишња инфлација у Србији почне да опада од другог квартала, а да од друге половине године са очекиваним смањењем инфлације у зони евра и доласком нове пољопривредне сезоне почне да опада брже.

Како се наводи, према основном сценарију, узимајући у обзир све међународне и домаће факторе, инфлација би крајем године требало да се нађе на нивоу од 7 до 8 одсто, док би у границе циља од 3 плус-минус 1,5 одсто требало да се врати средином 2024. године.

„Када је реч о доминантним међународним ризицима пројекције, процењујемо да су и даље високи, али ипак нешто мањи него што су били пре три или четири месеца и сматрамо да је вероватноћа одступања остварене од пројектоване инфлације у оба смера подједнака“, наводи се у саопштењу.

У вези са макроекономским пројекцијама које се објављују, НБС још једном истиче да се свака процена и пројекција нужно заснива на одређеним претпоставкама које могу и не морају да се остваре и могу да одступе у оба смера, па исход по питању било којег макроекономског показатеља може да буде и повољнији и неповољнији од претпоставке.

„Због тога се велики делови извештаја Народне банке Србије и сваке друге централне банке посвећују анализи ризика, па постоји појам анализе ризика и појам сценарија, а због тога се различити сценарији израђују и објављују, како би се стручној и широј јавности указало на различите могуће исходе под различитим претпоставкама које су у вези са кретањима у међународном окружењу на које мала земља попут Србије не може да утиче“, истиче НБС.

Напомиње се како Србија не може да утиче да економски раст зоне евра, на инфлацију у тим земљама или на светске цене енергената и примарних производа.

„Оно што може и мора, то је да на бази оцена и пројекција међународних институција или на бази неких других извора, за потребе својих пројекција изабере разумне и довољно конзервативне претпоставке“, стоји у саопштењу.

Додаје се да ниједна централна банка на свету „не тврди да има способност да у потпуности предвиди будућа кретања, већ ради исто оно што ради и НБС – јавно објављује своје макроекономске пројекције и најтранспарентније могуће изнесе претпоставке на којима се пројекције базирају.

„Стога редовно објављујемо и анализе у којима приказујемо који су фактори допринели томе да остварења економских показатеља одступе од пројекција и када је реч о повољнијим и о неповољнијим исходима од пројектованих“, напомиње Народна банка Србије.

Rast BDP u četvrtom lanjskom kvartalu veći za 0,4 odsto nego pre godinu dana

Преузмите андроид апликацију.