Istraživači sa Jugoistočnog univerziteta u Kini sproveli su niz naučnih istraživanja kako bi utvrdili da li beli luk zaista može pozitivno da utiče na kardiovaskularni sistem čoveka, te nivo šećera u krvi. Podsetimo, beli luk važi za jednu od najzdravijih namirnica biljnog porekla, a u Srbiji je svojevrsni narodni „lek“ za sve!
Kineski naučnici sproveli su studiju o tome kako beli luk utiče na zdravlje čoveka, a na osnovu 29 objavljenih naučnih članaka na tu temu. U studiji je učestvovalo 1. 567 osoba starosti od 18 do 80 godina sa različitim dijagnozama.
Ispitanici su imali bolesti kao što su dijabetes tipa 2, hipertenzija, gojaznost, koronarna bolest srca, nealkoholna masna bolest jetre i sindrom policističnih jajnika.
Dobrovoljcima je beli luk davan u različitim oblicima – sirov, u prahu, a korišćeni su i dijetetski suplementi i ekstrakt.
Rezultati su (ne)očekivani; ispostavilo se da beli luk u apsolotni svim slučajevima pozitivno deluje na pacijente. Naučnici su dokazali da može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska i „lošeg“ holesterola, da normalizuje šećer u krvi i ubrzava sintezu organskih jedinjenja u telu.
Takođe, kod onih osoba koje redovno konzumiraju ovu začinsku biljku poboljšana je cirkulacija krvi i zaustavljen je proces stvaranja masti u jetri.
Preuzmite android aplikaciju.