Истраживачи са Југоисточног универзитета у Кини спровели су низ научних истраживања како би утврдили да ли бели лук заиста може позитивно да утиче на кардиоваскуларни систем човека, те ниво шећера у крви. Подсетимо, бели лук важи за једну од најздравијих намирница биљног порекла, а у Србији је својеврсни народни „лек“ за све!
Кинески научници спровели су студију о томе како бели лук утиче на здравље човека, а на основу 29 објављених научних чланака на ту тему. У студији је учествовало 1. 567 особа старости од 18 до 80 година са различитим дијагнозама.
Испитаници су имали болести као што су дијабетес типа 2, хипертензија, гојазност, коронарна болест срца, неалкохолна масна болест јетре и синдром полицистичних јајника.
Добровољцима је бели лук даван у различитим облицима – сиров, у праху, а коришћени су и дијететски суплементи и екстракт.
Резултати су (не)очекивани; испоставило се да бели лук у апсолотни свим случајевима позитивно делује на пацијенте. Научници су доказали да може да помогне у снижавању крвног притиска и „лошег“ холестерола, да нормализује шећер у крви и убрзава синтезу органских једињења у телу.
Такође, код оних особа које редовно конзумирају ову зачинску биљку побољшана је циркулација крви и заустављен је процес стварања масти у јетри.
Преузмите андроид апликацију.