Početna > Život i stil
Život i stil

Naučnici otkrili zašto zatvaramo oči kada se ljubimo

Naime, mozgu je teško da obradi dve radnje istovremeno a da jedna ne ispašta.
Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Da li ste primetili da, dok se ljubite, oči uglavnom držite zatvorene? Kako vi, tako i vaš partner. Ne brinite, nikakva čudna pojava nije u pitanju, štaviše, većina ljudi to radi.

Možda ste već i pročitali neka objašnjenja u vezi sa ovim, ali psiholozi sa Univerziteta „London“ sada su otkrili pravi razlog zbog kojeg to radimo.

Naime, našem mozgu je teško da obradi dve radnje istovremeno, a da jedna od njih ne ispašta. Recimo, prilikom gledanja, mozak se fokusira na vizuelno, a ne na buđenje naših čula, kao što je slučaj kada zatvorimo oči.

– Taktilna svest zavisi od nivoa perceptivnih opterećenja paralelnim vizuelnim zadatkom – rekle su liderke projekta Poli Dalton i Sandra Marfi.

Foto: Pexels/Vera Arsic

One su, do ovog zaključka došle, tako što su posmatrale i analizirale ljude koji se nisu ljubili. Od učesnika je, umesto toga, zatraženo da urade vizuelni test dok im je meren odgovor na diranje rukama nekog predmeta.

Na ovaj način su akademici otkrili da bi se, ukoliko bi, dok gledamo, nastavili sa ljubljenjem, mozak mučio.

– Ako se fokusiramo na vizuelni zadatak, tada smanjujemo stimulaciju naših čula. Za dizajnere je bitno da budu svesni ovog efekta jer slušna i taktilna upozorenja se često koriste u situacijama visokih vizuelnih zahteva kao što je vožnja automobilom ili upravljanje avionom – rekla je Marfi.

Ovo otkriće bi moglo da objasni i zašto ljudi, dok plešu, često zatvore oči.

– Ovi rezultati objašnjavaju zašto zatvaramo oči kada želimo da fokusiramo pažnju na druga čula. Gašenje vizuelnog inputa ostavlja više prostora mozgu da se fokusira na druge aspekte našeg iskustva – dodala je Dalton.

Zašto muškarac klekne na jedno koleno kad prosi devojku? I zašto baš na levo?

Preuzmite android aplikaciju.