Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Научници открили зашто затварамо очи када се љубимо

Наиме, мозгу је тешко да обради две радње истовремено а да једна не испашта.
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Да ли сте приметили да, док се љубите, очи углавном држите затворене? Како ви, тако и ваш партнер. Не брините, никаква чудна појава није у питању, штавише, већина људи то ради.

Можда сте већ и прочитали нека објашњења у вези са овим, али психолози са Универзитета „Лондон“ сада су открили прави разлог због којег то радимо.

Наиме, нашем мозгу је тешко да обради две радње истовремено, а да једна од њих не испашта. Рецимо, приликом гледања, мозак се фокусира на визуелно, а не на буђење наших чула, као што је случај када затворимо очи.

– Тактилна свест зависи од нивоа перцептивних оптерећења паралелним визуелним задатком – рекле су лидерке пројекта Поли Далтон и Сандра Марфи.

Фото: Pexels/Vera Arsic

Оне су, до овог закључка дошле, тако што су посматрале и анализирале људе који се нису љубили. Од учесника је, уместо тога, затражено да ураде визуелни тест док им је мерен одговор на дирање рукама неког предмета.

На овај начин су академици открили да би се, уколико би, док гледамо, наставили са љубљењем, мозак мучио.

– Ако се фокусирамо на визуелни задатак, тада смањујемо стимулацију наших чула. За дизајнере је битно да буду свесни овог ефекта јер слушна и тактилна упозорења се често користе у ситуацијама високих визуелних захтева као што је вожња аутомобилом или управљање авионом – рекла је Марфи.

Ово откриће би могло да објасни и зашто људи, док плешу, често затворе очи.

– Ови резултати објашњавају зашто затварамо очи када желимо да фокусирамо пажњу на друга чула. Гашење визуелног инпута оставља више простора мозгу да се фокусира на друге аспекте нашег искуства – додала је Далтон.

Zašto muškarac klekne na jedno koleno kad prosi devojku? I zašto baš na levo?

Преузмите андроид апликацију.