Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто мушкарац клекне на једно колено кад проси девојку? И зашто баш на лево?

Сигурно сте приметили, а бар је тако у филмовима, да мушкарац проси своју драгу тако што клекне на једно колено а у другој руци држи веренички прстен док чека да чује да или не.
Фото: Pixabay/ 7144605

И не само да је обичај да клекне на једно колено, већ многи момци ураде тако што клекне левом ногом.

Кутија с прстеном требало би мушкарцу да буде у левој руци, а отвара је десном док поставља питање: „Хоћеш ли се удати за мене?“

Зашто баш на лево колено?

Ту заправо нема неке велике мистерије. Према Киту Виларду, стручњаку за венчања и организатору венчања, већина мушкараца клекне на лево колено јер су дешњаци па им је тако згодније да држе и отворе кутију с прстеном.

– Спуштање на лево колено омогућава просцу да заузме правилну позу и лако отвори кутијицу – појаснио је и нагласио како се просидба може обавити и на десном колену.

– Само зато што је спуштање на лево колено некако уобичајено, то не значи да је просидба на десном погрешна. Ваша будућа заручница веројатно неће ни приметити које колено додирује тло кад јој поставите питање – појаснио је.

Зашто се просидба одвија на једном колену?

Иако историјско порекло овог романтичног геста није сасвим јасно, према Виларду, могуће је да ова традиција потиче из средњег века када су се витезови на тај начин клањали племкињама. Клечање на једном колену је, такође, био део протокола код многих церемонијалних ритуала, па тако и оних романтичне природе.

Средњовековна уметничка дела и књижевност поткрепљују ту теорију јер приказују витезове како се на тај начин клањају пред владарима у знак части и поштовања или како на једном колену клече пред племкињом не би ли јој тако исказали спремност на вечно служење и дивљење.

– Спуштањем на једно колено мушкарац показује ниво поштовања према будућој супрузи. На тај јој начин говори да је вредна части, поштовања и вечног блаженства. Заиста романтично – појаснио је Вилард, а преноси „Reader’s Digest“.

 

Najpopularnije pesme koje mladenci biraju za svoj prvi ples

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке