Početna > Život i stil
Život i stil

Najmekše kiflice “na brzaka“ u slatkoj i slanoj varijanti

Bilo da ih volite u slanoj ili slatkoj varijanti, kiflice su uvek dobar i brz izbor za doručak, ručak, ali i večeru.
Foto: Pexels/Pixabay
SASTOJCI:
450 gr glatkog brašna
1 kom svježeg kvasca
130 ml mlake vode + kašičica šećera
2 žličice soli
130 gr neslanog sira
20 ml otopljenog prohlađenog maslaca
2 kom jaja
DODATNO:
sveži sir, pršut, pančeta za punjenje kiflica
ili neki sladak nadev za punjenje
1 jaje za premazivanje

U posudu dodajte sveži kvasac, mlaku vodu i kašikicu šećera i ostavite sa strane da se podigne.

U drugu posudu dodajte prosejano glatko brašno, dve kašikice soli i promešajte, dodajte jaja koja su bar par sati pre pripreme bila na sobnoj temperaturi i dobro rukama umesite, zatim dodajte rastopljen, prohlađen maslac i sve ostale sastojke i strpljivo, polako dobro mesite dok se testo ne počne odvajati od posude. Zatim testo pustite pokriveno sa toplom krpom da odstoji oko sat vremena.

NAPOMENA: Prostorija bi trebala biti topla, testo će vam bolje narasti.

Nakon sat vremena opet dobro testo mesite, podelite u dve „loptice“ jednake veličine i pustite da testo odstoji 15-ak minuta otkriveno.

Zatim testo razvaljajte na otprilike prst debljine u obliku kruga, i podelite krug na šest jednakih delova u obliku „trouglića“ i pustite da testo još malo odstoji.

Nakon 10-ak minuta premažite kiflice sa svežim sirom, napunite po vašem ukusu sa sitno naseckanim pršutom ili pančetom i pustite da 5 minuta odstoje.

Na kraju kiflice premažite sa dobrom razmućenim jajetom i pecite oko 30-ak minuta na 180° dok fino ne porumene.

Sezona je godišnjih odmora: Ovo su trikovi za pametno pakovanje kofera

Preuzmite android aplikaciju.