Početna > Život i stil
Život i stil

Najčešće greške zbog kojih naši odresci ispadaju loše

Kvalitetan komad mesa koji je dobro termički obrađen je sam po sebi gastronomska gozba i ne zahteva mnogo priloga i soseva. Ali kuvanje dobrog odreska počinje mnogo pre nego što stavimo meso na tiganj.
Foto: Pixabay/miriangil

Gde najčešće grešimo u pripremi ovog kulinarskog hita svih vremena.

Meso kupujemo tamo gde stignemo

Kupovinom mesa na rasprodaji u supermarketima štedi se novac, i u tome nema ništa loše. Međutim, ako želite da kupite dobar komad ciljano, a niste vešti u prepoznavanju finih nijansi – ipak potražite savet profesionalaca. Takođe, ako možete, izaberite mesare koje prodaju sveže i domaće organski uzgojeno meso.

Stavljate meso direktno u tepsiju iz frižidera

Ako želite lepu koricu na površini mesa, kao i sočnu ružičastu sredinu, najbolje bi bilo da meso „odmarate” na sobnoj temperaturi najmanje pola sata pre pečenja. Takođe, izuzetno je važno da tiganj bude dodatno vruća, jer meso bačeno na hladan tiganj dobija neprivlačnu sivu boju tokom kuvanja.

Držite prstohvat prilikom začinjavanja

Sočnu šniclu ne možete „posoliti“ iznutra, pa se nemojte stideti da začinite spolja. Prstohvat soli biće prava količina samo za veoma tanke odreske „na mah”

Procenjujemo osećanjem

Iskusni majstori roštilja po mekoći ili tvrdoći mogu da dotaknu komad mesa i saznaju da li je spreman za serviranje. Ako niste vešti da po osećaju prepoznate pravu toplotnu obradu – nabavite kuhinjski termometar, koji će vam uvek dati tačan odgovor.

Jedemo meso odmah nakon skidanja sa vatre

Svaki komad mesa treba da „odmara“ nakon termičke obrade oko duplo duže nego što ste potrošili na njegovu pripremu. Za to vreme, sokovi u mesu se stabilizuju. Ako šniclu isečete prerano, sva ukusnost mesa će iscuriti na tanjir, umesto u vaša usta.

Povrće od kojeg se mršavi i poboljšava vid

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake