Početna > Srbija
Srbija

Muze srpskih književnih velikana

U životima pojedinih srpskih pisaca bilo je žena koje se i danas vezuju za njihova imena. Umetnici su često u ženama tražili inspiracije za svoja dela, pa ih u tom smislu zaista može zvati njihovim muzama. Iz takvih ljubavnih zanosa nastala su i neka konkretna književna dela, a neka od njih se svrstavaju u najuspelija ostvarenja srpske književnosti.
Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Lenka Dunđerski je bila velika ljubav srpskog pesnika Laze Kostića. Rodila se u uglednoj i imućnoj porodici, koja dosta je ulagala u obrazovanje svoje ćerke. Ona je već sa dvadeset godina bila prelepa gospođica koja je govorila nemački, mađarski i francuski jezik, svirala klavir, putovala i bavila se sportom. Njena lepota, mladost i obrazovanje bili su presudni da i Laza Kostić svoju ljubav pokloni upravo njoj. Bio je prijatelj njenog oca, pa se pri jednoj poseti upoznao sa prelepom Lenkom. Tog trenutka se rodila ljubav. Koliko je Laza bio opčinjen lepotom ove devojke toliko je i ona bila opijena pesnikom. Međutim, razlika od trideset godina ih je delila, a ovu ljubav učinila jednom od najnesrećnijih ljubavi u srpskoj istoriji. Iako je „pobegao“ od te ljubavi, ona nikad nije prestala. Lenka je, takođe, patila. Posle Kostićeve ženidbe bogatom udavačom umrla je u dvadeset četvrtoj godini. Pesnik je ceo svoj život tugovao za njom. Iz te tuge je nastala najlepša ljubavna pesma srpske književnosti „Santa Maria della Salute“ inspirisana Lenkom Dunđerski.

Dok je Laza zbog razlike od 30 godina oklevao u svojoj ljubavi, jedini srpski nobelovac, Ivo Andrić, svoju veliku ljubav čekao je trideset godina. Svoja osećanja čuvao je u tajnosti. Bio je zaljubljen u ženu svog prijatelja, kostimografkinju, Milicu Babić Jovanović. Nadao joj se godinama ne sluteći da će je svojim strpljenjem dočekati. Smatra se da je svoje delo „Jelena, žena koje nema“ posvetio upravo svojoj velikoj, ali zabranjenoj ljubavi. Andriću se strpljenje isplatilo. Posle smrti supruga, Milica se udaje za pisca zbog čega se ova ljubav ubraja u najlepše ljubavi srpske književnosti. U braku su proveli deset godina, sve do Miličine smrti, 1968. godine.

Premijera filma “Bilo jednom u Srbiji” 6. marta u Leskovcu

Preuzmite android aplikaciju.