Почетна > Србија
Србија

Премијера филма „Било једном у Србији“ 6. марта у Лесковцу

Мелодрама са елементима комедије „Било једном у Србији“, редитеља Петра Ристовског и аутора и продуцента Звонимира Шимунеца, биће премијерно приказана 6. марта у Лесковцу, најавили су продуценти.
било једном у Србији
Фото: Youtube/PrtSc

За 7. март је заказана пројекција филма у Нишу, а потом 9. марта у Београду и дан касније у Новом Саду.

Филм је настао у копродукцији Le Filma из Лесковца са Media House, DME Video, Soul Food Films а за дистрибуцију остварења задужен је Mega Com Film.

Лесковачка драма у три чина спаја бајку са историјом.

Било једном, али заиста, у Лесковцу, на почетку XX века…

Како је Лесковац од учмале касабе постао „Мали Манчестер“ (сценографкиња Ана Милошевић), а како је оријенталну ношњу заменила бечка и париска мода (костимографкиња Драгица Лаушевић). приповеда филм „Било једном у Србији“.

Филм је снимљен на аутентичним локацијама (директор фотографије Далибор Тонковић, извршни продуцент Мирослав Могоровић) и на мелодичном лесковачком дијалекту.

Ово није само филм о граду који је познат по роштиљу, специфичном дијалекту, мелодичном говору који је право богатство, „паприкарењу“, по штофовима, сапунима, лековима, шампонима и, на крају по о специфичном духу који је и данас погонско гориво за ванвременску фабрику смеха, ово је сећање на чувене лесковачке породице чије је предузетништво пре једног века било инспирација за филм.

Сваки добар филм има добру љубавну причу. У овом остварењу Петра Ристовског су чак две.

Током и после Првог светског рата, два младића и две девојке из Лесковца – Цоне (Виктор Савић) и Дине (Немања Оливерић) и Зорка (Теодора Ристовски) и Ружица (Слобода Боба Мићаловић) имали су различите судбине.

Динета су савезници одвели до Париза, где је научио све о лепотама живота и светлима метрополе.

Цоне је, после рањавања и амнезије, завршио у Манчестеру, тадашњој престоници индустријског развоја, где је научио како се само кроз црни фабрички дим и тежак рад стиже до успеха.

Опијени победом у рату и неповратно инфицирани „духом слободе и напретка“ који су осетили у „великом свету“, два младића враћају се у свој оронули Лесковац.

Дине у свој мали, сада већ непостојећи биоскоп, а Цоне својој вереници Зорки, која после пет година чекања, невољно даје пристанак да је отац уда за ратног лиферанта Аћима Прокића (Радован Вујовић).

Цоне ће покушати своју стару љубав да врати, а Дине да своју нову љубав пронађе.

И тако почиње борба „старог“ и „новог“, у сваком смислу.

За велика дела потребно је сасвим мало праве љубави, али и помоћ и мудрост газда Мите (Миодраг Мики Манојловић).

Muzički festival ArtLink od 25. juna širom Srbije

Преузмите андроид апликацију.