Почетна > Србија
Србија

Музе српских књижевних великана

У животима појединих српских писаца било је жена које се и данас везују за њихова имена. Уметници су често у женама тражили инспирације за своја дела, па их у том смислу заиста може звати њиховим музама. Из таквих љубавних заноса настала су и нека конкретна књижевна дела, а нека од њих се сврставају у најуспелија остварења српске књижевности.
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

Ленка Дунђерски је била велика љубав српског песника Лазе Костића. Родила се у угледној и имућној породици, која доста је улагала у образовање своје ћерке. Она je већ са двадесет година била прелепа госпођица која је говорила немачки, мађарски и француски језик, свирала клавир, путовала и бавила се спортом. Њена лепота, младост и образовање били су пресудни да и Лаза Костић своју љубав поклони управо њој. Био је пријатељ њеног оца, па се при једној посети упознао са прелепом Ленком. Тог тренутка се родила љубав. Колико је Лаза био опчињен лепотом ове девојке толико је и она била опијена песником. Међутим, разлика од тридесет година их је делила, а ову љубав учинила једном од најнесрећнијих љубави у српској историји. Иако је „побегао“ од те љубави, она никад није престала. Ленка је, такође, патила. После Костићеве женидбе богатом удавачом умрла је у двадесет четвртој години. Песник је цео свој живот туговао за њом. Из те туге је настала најлепша љубавна песма српске књижевности „Santa Maria della Salute“ инспирисана Ленком Дунђерски.

Док је Лаза због разлике од 30 година оклевао у својој љубави, једини српски нобеловац, Иво Андрић, своју велику љубав чекао је тридесет година. Своја осећања чувао је у тајности. Био је заљубљен у жену свог пријатеља, костимографкињу, Милицу Бабић Јовановић. Надао јој се годинама не слутећи да ће је својим стрпљењем дочекати. Сматра се да је своје дело „Јелена, жена које нема“ посветио управо својој великој, али забрањеној љубави. Андрићу се стрпљење исплатило. После смрти супруга, Милица се удаје за писца због чега се ова љубав убраја у најлепше љубави српске књижевности. У браку су провели десет година, све до Миличине смрти, 1968. године.

Premijera filma “Bilo jednom u Srbiji” 6. marta u Leskovcu

Преузмите андроид апликацију.