Почетна > Србија
Србија

Момировић: Још 250 пружних прелаза добија рампе

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је данас пружни прелаз у Реснику и најавио да ће до половине наредне године бити започета модернизација око 250 пружних прелаза, у вредности од 43 милиона евра.
Фото: Танјуг/Ђорђе Крстић

Момировић је рекао да ће у наредих месец дана бити започета модернизација на првих 35 пружних прелаза, који ће добити савремену сигнализацију, семафоре и рампе.

Додао је да ће за то бити извођено 6,9 милиона евра, захваљујући кредиту Европске банке за обнову и развој.

„На нашим пругама само у мају је превезено 516.500 путника, што је раст од 94 одсто у односу на прошлу годину и зато морамо много више да инвестирамо у безбедност саобраћаја, нарочито на пружним прелазима, као што је овај у Реснику и до половине следеће године инвестираћемо у 250 пружних прелаза са 43 милиона евра, уз помоћ ЕБРД и Светске банке и то ће бити вероватно највећа инвестиција у безбедност желеничког саобраћаја у претходних 10 година“, рекао је Момировић Тањугу.

Навео је да у Србији имамо око 2.118 пружних прелаза, од чега је око 520 обезбеђени рампама, али углавном застарелом технологијом.

„Морамо у наредним годинама да учинимо максимално безбедним све пружне прелазе“, поручио је Момировић.

У претходних пет година на пружним прелазима су страдале 34 особе, што је у просеку између пет и 10 годишње.

Javna rasprava za strateške dokumente u oblasti energetike

Преузмите андроид апликацију.