Почетна > Србија
Србија

Јавна расправа за стратешке документе у области енергетике

Како ће изгледати енергетски микс у наредним годинама и деценијама биће утврђено стратешким документима који ће проћи широку јавну расправу јер се процес енергетске транзиције тиче свих грађана и грађанки и захтева најшири консензус, саопштено је данас из кабинета потпредседнице Владе Србије и министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић.
Фото: WikimwdiaCommons/Matija

Поводом различитих иницијатива које се помињу у јавности о спровођењу стручних расправа у вези са декарбонизацијом енергетског сектора у Србији, наводи се да је прошле године створен темељ за тај процес усвајањем новог законодавног оквира у области енергетике, укључујући први посебан Закон о коришћењу обновљивих извора енергије.

Такође, додаје се да је на основу усвојених закона у међувремену усвојен и значајан број подзаконских аката.

Истиче се да је тренутно у току израда најважнијих стратешких докумената у области енергетике, интегрисаног националног енергетског и климатског плана Србије за период до 2030. године, са пројекцијама до 2050. године и стратегије развоја енергетике за период до 2040. године, са пројекцијама до 2050. године.

У оквиру тих докумената се разматрају и различити сценарији енергетске транзиције и циљеви у области енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије (ОИЕ) и смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште, додаје се у саопштењу.

Наводи се да се у процесу израде интегрисаног националног плана разматрају различити сценарији развоја енергетског сектора у оквиру процеса енергетске транзиције који, између осталог, укључују и сценарије са нуклеарном енергијом.

Кроз процес израде стратешких докумената анализираће се како да Србија буде енергетски безбедна, наводи се и додаје да ће тежиште у процесу енергетске транзиције бити пре свега на коришћењу потенцијала ОИЕ и повећању енергетске ефикасности.

„Сви сценарији биће стављени на јавну расправу како би се чули предлози и сугестије свих, укључујући привреду, универзитете, цивилни сектор, грађанке и грађане“, додаје се у саопштењу.

Premijerka Brnabić danas na Prespa forumu u Ohridu

 

Преузмите андроид апликацију.