Početna > Srbija
Srbija

Momirović: Još 250 pružnih prelaza dobija rampe

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je danas pružni prelaz u Resniku i najavio da će do polovine naredne godine biti započeta modernizacija oko 250 pružnih prelaza, u vrednosti od 43 miliona evra.
Foto: Tanjug/Đorđe Krstić

Momirović je rekao da će u naredih mesec dana biti započeta modernizacija na prvih 35 pružnih prelaza, koji će dobiti savremenu signalizaciju, semafore i rampe.

Dodao je da će za to biti izvođeno 6,9 miliona evra, zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj.

„Na našim prugama samo u maju je prevezeno 516.500 putnika, što je rast od 94 odsto u odnosu na prošlu godinu i zato moramo mnogo više da investiramo u bezbednost saobraćaja, naročito na pružnim prelazima, kao što je ovaj u Resniku i do polovine sledeće godine investiraćemo u 250 pružnih prelaza sa 43 miliona evra, uz pomoć EBRD i Svetske banke i to će biti verovatno najveća investicija u bezbednost želeničkog saobraćaja u prethodnih 10 godina“, rekao je Momirović Tanjugu.

Naveo je da u Srbiji imamo oko 2.118 pružnih prelaza, od čega je oko 520 obezbeđeni rampama, ali uglavnom zastarelom tehnologijom.

„Moramo u narednim godinama da učinimo maksimalno bezbednim sve pružne prelaze“, poručio je Momirović.

U prethodnih pet godina na pružnim prelazima su stradale 34 osobe, što je u proseku između pet i 10 godišnje.

Javna rasprava za strateške dokumente u oblasti energetike

Preuzmite android aplikaciju.