Početna > Biznis
Biznis

Mercedes najavio otkup sopstvenih akcija posle rekordnog profita

Nemački proizvođač automobila, Mercedes-Benc, saopštio je da je prošle godine ostvario rekordan profit koji je bio iznad očekivanja tržišta i najavio otkup sopstvenih akcija.
Foto: Unsplash/dhivakrishna

Mercedes je u prošloj godini imao rast prihoda od 12 odsto na 150 milijardi evra. Operativni profit je porastao 28 odsto i iznosio je 20,5 milijardi evra, prenosi Rojters.

Nemački proizvođač automobila planira da podeli 5,6 milijardi evra akcionarima pošto su prihodi i neto dobit izrazito povećani u četvrtom kvartalu prošle godine.

Kompanija je predložila dividendu iz prošlogodišnje dobiti od 5,2 evra po akciji, sa prinosom od sedam odsto.

Takođe, uprava kompanije ja najavila program otkupa sopstvenih akcija vredan četiri milijarde evra, što je oko pet odsto tržišne kapitalizacije u naredne dve godine i počeće u martu.

Prodaja najprofitabilnijih modela automobila je u prošloj godini je pomogla da se kompanija dobro nosi sa rastućim troškovima i očekuje se da blagi porast u tekućoj godini.

Prodaja e-vozila prošle godine je dostigla 333 hiljade autmobila što je povećanje za 23 odsto, dok je samo u četvrtom tromesečju taj rast iznosio 67 procenata.

Er Srbija obeležava 95 godina od prvog leta

Preuzmite android aplikaciju.