Почетна > Бизнис
Бизнис

Мерцедес најавио откуп сопствених акција после рекордног профита

Немачки произвођач аутомобила, Мерцедес-Бенц, саопштио је да је прошле године остварио рекордан профит који је био изнад очекивања тржишта и најавио откуп сопствених акција.
Фото: Unsplash/dhivakrishna

Мерцедес је у прошлој години имао раст прихода од 12 одсто на 150 милијарди евра. Оперативни профит је порастао 28 одсто и износио је 20,5 милијарди евра, преноси Ројтерс.

Немачки произвођач аутомобила планира да подели 5,6 милијарди евра акционарима пошто су приходи и нето добит изразито повећани у четвртом кварталу прошле године.

Компанија је предложила дивиденду из прошлогодишње добити од 5,2 евра по акцији, са приносом од седам одсто.

Такође, управа компаније ја најавила програм откупа сопствених акција вредан четири милијарде евра, што је око пет одсто тржишне капитализације у наредне две године и почеће у марту.

Продаја најпрофитабилнијих модела аутомобила је у прошлој години је помогла да се компанија добро носи са растућим трошковима и очекује се да благи пораст у текућој години.

Продаја е-возила прошле године је достигла 333 хиљаде аутмобила што је повећање за 23 одсто, док је само у четвртом тромесечју тај раст износио 67 процената.

Er Srbija obeležava 95 godina od prvog leta

Преузмите андроид апликацију.