Početna > Svet
Svet

Mandić nudi pomirenje, Đukanoviću opet kriv Beograd

Predizborna kampanja za predsedničke izbore u Crnoj Gori donela je prvi put glas pomirenja među građane Crne Gore. Od kandidata Nove srpske demokratije i političkog saveza Demokratskog fronta Andrije Mandića. A večiti predsednik i premijer Milo Đukanović nastavio je igra po starim notama razdora između jednorodnog naroda Srba i Crnogoraca.
mandić
Foto: Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Ostalih šest kandidata još su na fonu „političke kurtoazije”, izuzimajući kandidatkinju Socijaldemokrata Draginju Vuksanović Stanković. Koja ne odustaje od poruka pretnji i falsifikovanja istorijskih činjenica.

Sadašnjem predsedniku države i po treći put kandidatu za tu funkciju Mandić je poručio: „Kao čovek koji ima najviše političkog iskustva od svih izazivača Mila Đukanovića, u ovoj borbi pokazao sam da mogu da mu se suprotstavim i da mogu da ga pobedim, kao što sam ga pobedio 2020. godine.”

Podseća na promotivnim skupovima da je sa većinskim pravoslavnim narodom tokom proteklih decenija vladavine Đukanovića prošao golgotu. Da su dočekali da pobede na izborima 30. avgusta 2020”. Od tada, kaže, ne postoje više dva puta, ne postoji put deoba.

„Naša je obaveza i moja je obaveza da ujedinimo Crnu Goru. Da budemo jedna kuća, da budemo jedna zajednica, da zajednički radimo”, kaže Mandić. Dodaje:„Kriminalnu hobotnicu smo oborili. Otkinuli smo joj pipke, ali glava je ostala. A glava je najopasnija, jer ako ostane u političkoj akciji na onom mestu na kojem se danas nalazi – ponovo će ti pipci izrasti.”

Kandidat DPS-a za predsednika Milo Đukanović započeo je svoje promotivne pohode Crnom Gorom porukom da „lideri srpskih partija u Crnoj Gori manipulišu narodom o navodno ugroženom srpstvu”.

„Tobož srpstvo je ugroženo u Crnoj Gori. Evo, dugo sam na političkoj sceni, kao i neki među vama. Pokušavam da se setim ko je to u Crnoj Gori na bilo koji način bio prikraćen i odgovarao, svejedno javno, politički, krivično, bilo kako, zbog toga što je pripadnik ovog, a ne onog naroda, ove a ne one vere. Ne, nema od toga ništa. Zapravo ta je priča njima bila potrebna da bi oni sebi i dalje nabacivali posao”, saopštio je Đukanović.

Makron želi da Francuska ostane među najvećim diplomatskim silama

 

Preuzmite android aplikaciju.