Почетна > Путовања
Путовања

Краљевски градови Марока

Бучни, шарени и пуни изненађења, Маракеш, Фес, Рабат и Мекнес познати су као “краљевски градови” Марока. Њихова магија којој се туристи лако препусте састоји се из импресивне архитектуре, егзотичних мириса, бесконачног ценкања, а главни ликови мароканске бајке су слаткоречиве пророчице, навалентни трговци и пустињски бедуини. Мароко је бескрајно интересантна земља, у њој могу једнако уживати и прекаљени путници и они који се по први пут сусрећу са арапском културом. Земља у којој мир и тишину можете наћи само ако дубоко загазите у Сахару.
Фото: Shutterstock/Calin Stan

Чудесни маро­кански градови од европских се разликују по томе што људи углавном раде на улицама, друже се на улицама, а понекад се чак и моле на улицама.

Непосредни и опуштени, Мароканци ће вам за неколико дира­ма учинити све – дати да држите тек рођену козу или јашете камилу, помоћи да нађете хотел ком сте забора­вили адресу, чувати кола целу ноћ, одвести до скривених водопада у планини, а ако треба и понудити вожњу – на магарцу. А да је скупо – па и није. Мароко је рај за шопинг, али под условом да има­те живаца за ценкање, и то не само на пијаци него и у хотелу.

Фото: Shutterstock/Calin Stan

Осим за свачији џеп, магребско краљевство има у понуди и понешто за свачији укус. Медитеран и Атлантик, високе Атлас планине, стрми кањони, мирисе оазе, почетак (или крај) највеће пустиње на свету и четири краљевска града који се не смеју заобићи: Рабат, Мекнес, Фес и Маракеш.

Док шетате главним маракешким тргом Ђема ел – Фна, нећете ни приметити, а око врата ће вам се наћи змија. Кад схватите шта је то хладно и глатко што вам се мигољи око руке, вешти власник гмизавца већ ће тражити који дирам (мароканска валута) за слику са његовим љубимцем.

Док плаћате једном руком, друга ће вам већ бити осликана каном јер девојке које то раде не питају да ли желите цртеж. Тако функционишу економија и туризам у егзотичном и разиграном Маракешу.

Фото: Pexels/Hamza Azaouz

Овај трг је светска престоница боја, мириса, музике, импровизованих наградних игара, вештих продаваца, кротитеља змија и дресера мајмуна, пророчица судбине, тату-мајсторица, трбушних играчица. У лавиринтима Медине (старом делу града) живи око 300.000 људи, док град укупно има око милион становника.

Маракеш је један од ретких мароканских градова где је нови део града једнако привлачан као стари. Краљевску палату, додуше, не можете видети изнутра, али добра замена је El Baime палата која открива како је то било бити ноблес у 19. веку у Северној Африци.

Власник је у њој живео са четири жене и 24 конкубине, а харем, као и 150 соба, данас је отворен за посетиоце. Све је аутентично, осим што нема жена и конкубина. У новом делу града налазе се и Мажорел вртови, које је дизајнирао Ив Сен Лоран, иначе велики заљубљеник у Маракеш. У врту је и споменик славном креатору, као и Музеј исламске уметности.

У огромној медини најстаријег града у Мароку, Фесу, невероватно је лако изгубити се. Увек можете дечаку које се игра на улици платити да вас одведе где желите, али губљење овде има својих чари. У Фесу се “новим” називају дистрикти који нису мењани по 700 година, па имате утисак да сте у средњем веку.

Фото: Pixabay/Agoodkeensavage

Продавница има на стотине, те ако видите нешто што вам се свиђа, одмах пазарите јер тешко да ћете се на исто место вратити два пута. Невероватан доживљај је обилазак кварта где се штави кожа. Мароканци за тај процес употребљавају крављу мокраћу и измет голуба, па је мирис толико непријатан да пролазницима дају гранчицу нане како би је мирисали док купују.

За мање стресна искуства, у Фесу се може обићи један од најстаријих универзитета на свету, декоративне фонтане и капије краљевске палате, а за потпуну релаксацију ту су на десетине хамама.

Главни град Рабат је чисто лице државе и дом краљевске породице на челу са Мухамедом VI који је у току своје вишедеценијске владавине увео разне реформе. Краљ је у Рабату оцу подигао прелепи маузолеј. Иако модеран, град има и велику традицију.

Фото: Shutterstock/Georgios Tsichlis

Колонијална архитектура одузима дах, уз авеније су високе палме, а медина није непријатно претрпана људима.

За љубитеље старудије, бувља пијаца је пун погодак. Од старих џезви за марокански чај и LP плоча, преко „second hand“ кафтана, па до канаринаца, ово је место за најјефтинији и најбизарнији шопинг у Мароку.

Туристи обично стигну у Мекнес, некадашњи дом султана, уморни од феске гужве, после чега је овај град права оаза мира. Срце медине је трг El-Hedim, који је некада служио за егзекуције и краљевске прогласе.

Фото: Shutterstock/Elisabetta Danielli

Данас је овај трг одлична полазна тачка за истраживање „мароканског Версаја“, али и за чај од нане уз који можете посматрати улични фудбалски меч, надрилекаре који продају препарате за лечење свих болести, и породице у шетњи. Капија Баб Еl-Mansoub је понос града и посетиоци се не враћају из Мекнеша без фотографије испред ње.

Аутор текста: Н.Г.

Helsinki, nepretenciozni biser Baltika

 

Преузмите андроид апликацију.