Početna > Putovanja
Putovanja

Kraljevski gradovi Maroka

Bučni, šareni i puni iznenađenja, Marakeš, Fes, Rabat i Meknes poznati su kao “kraljevski gradovi” Maroka. Njihova magija kojoj se turisti lako prepuste sastoji se iz impresivne arhitekture, egzotičnih mirisa, beskonačnog cenkanja, a glavni likovi marokanske bajke su slatkorečive proročice, navalentni trgovci i pustinjski beduini. Maroko je beskrajno interesantna zemlja, u njoj mogu jednako uživati i prekaljeni putnici i oni koji se po prvi put susreću sa arapskom kulturom. Zemlja u kojoj mir i tišinu možete naći samo ako duboko zagazite u Saharu.
Foto: Shutterstock/Calin Stan

Čudesni maro­kanski gradovi od evropskih se razlikuju po tome što ljudi uglavnom rade na ulicama, druže se na ulicama, a ponekad se čak i mole na ulicama.

Neposredni i opušteni, Marokanci će vam za nekoliko dira­ma učiniti sve – dati da držite tek rođenu kozu ili jašete kamilu, pomoći da nađete hotel kom ste zabora­vili adresu, čuvati kola celu noć, odvesti do skrivenih vodopada u planini, a ako treba i ponuditi vožnju – na magarcu. A da je skupo – pa i nije. Maroko je raj za šoping, ali pod uslovom da ima­te živaca za cenkanje, i to ne samo na pijaci nego i u hotelu.

Foto: Shutterstock/Calin Stan

Osim za svačiji džep, magrebsko kraljevstvo ima u ponudi i ponešto za svačiji ukus. Mediteran i Atlantik, visoke Atlas planine, strmi kanjoni, mirise oaze, početak (ili kraj) najveće pustinje na svetu i četiri kraljevska grada koji se ne smeju zaobići: Rabat, Meknes, Fes i Marakeš.

Dok šetate glavnim marakeškim trgom Đema el – Fna, nećete ni primetiti, a oko vrata će vam se naći zmija. Kad shvatite šta je to hladno i glatko što vam se migolji oko ruke, vešti vlasnik gmizavca već će tražiti koji diram (marokanska valuta) za sliku sa njegovim ljubimcem.

Dok plaćate jednom rukom, druga će vam već biti oslikana kanom jer devojke koje to rade ne pitaju da li želite crtež. Tako funkcionišu ekonomija i turizam u egzotičnom i razigranom Marakešu.

Foto: Pexels/Hamza Azaouz

Ovaj trg je svetska prestonica boja, mirisa, muzike, improvizovanih nagradnih igara, veštih prodavaca, krotitelja zmija i dresera majmuna, proročica sudbine, tatu-majstorica, trbušnih igračica. U lavirintima Medine (starom delu grada) živi oko 300.000 ljudi, dok grad ukupno ima oko milion stanovnika.

Marakeš je jedan od retkih marokanskih gradova gde je novi deo grada jednako privlačan kao stari. Kraljevsku palatu, doduše, ne možete videti iznutra, ali dobra zamena je El Baime palata koja otkriva kako je to bilo biti nobles u 19. veku u Severnoj Africi.

Vlasnik je u njoj živeo sa četiri žene i 24 konkubine, a harem, kao i 150 soba, danas je otvoren za posetioce. Sve je autentično, osim što nema žena i konkubina. U novom delu grada nalaze se i Mažorel vrtovi, koje je dizajnirao Iv Sen Loran, inače veliki zaljubljenik u Marakeš. U vrtu je i spomenik slavnom kreatoru, kao i Muzej islamske umetnosti.

U ogromnoj medini najstarijeg grada u Maroku, Fesu, neverovatno je lako izgubiti se. Uvek možete dečaku koje se igra na ulici platiti da vas odvede gde želite, ali gubljenje ovde ima svojih čari. U Fesu se “novim” nazivaju distrikti koji nisu menjani po 700 godina, pa imate utisak da ste u srednjem veku.

Foto: Pixabay/Agoodkeensavage

Prodavnica ima na stotine, te ako vidite nešto što vam se sviđa, odmah pazarite jer teško da ćete se na isto mesto vratiti dva puta. Neverovatan doživljaj je obilazak kvarta gde se štavi koža. Marokanci za taj proces upotrebljavaju kravlju mokraću i izmet goluba, pa je miris toliko neprijatan da prolaznicima daju grančicu nane kako bi je mirisali dok kupuju.

Za manje stresna iskustva, u Fesu se može obići jedan od najstarijih univerziteta na svetu, dekorativne fontane i kapije kraljevske palate, a za potpunu relaksaciju tu su na desetine hamama.

Glavni grad Rabat je čisto lice države i dom kraljevske porodice na čelu sa Muhamedom VI koji je u toku svoje višedecenijske vladavine uveo razne reforme. Kralj je u Rabatu ocu podigao prelepi mauzolej. Iako moderan, grad ima i veliku tradiciju.

Foto: Shutterstock/Georgios Tsichlis

Kolonijalna arhitektura oduzima dah, uz avenije su visoke palme, a medina nije neprijatno pretrpana ljudima.

Za ljubitelje starudije, buvlja pijaca je pun pogodak. Od starih džezvi za marokanski čaj i LP ploča, preko „second hand“ kaftana, pa do kanarinaca, ovo je mesto za najjeftiniji i najbizarniji šoping u Maroku.

Turisti obično stignu u Meknes, nekadašnji dom sultana, umorni od feske gužve, posle čega je ovaj grad prava oaza mira. Srce medine je trg El-Hedim, koji je nekada služio za egzekucije i kraljevske proglase.

Foto: Shutterstock/Elisabetta Danielli

Danas je ovaj trg odlična polazna tačka za istraživanje „marokanskog Versaja“, ali i za čaj od nane uz koji možete posmatrati ulični fudbalski meč, nadrilekare koji prodaju preparate za lečenje svih bolesti, i porodice u šetnji. Kapija Bab El-Mansoub je ponos grada i posetioci se ne vraćaju iz Mekneša bez fotografije ispred nje.

Autor teksta: N.G.

Helsinki, nepretenciozni biser Baltika

 

Preuzmite android aplikaciju.