Почетна > Путовања
Путовања

Хелсинки, непретенциозни бисер Балтика

Хелсинки, главни град Финске, непоновљива је комбинација различитих утицаја – нордијског, руског, западњачког. Плени својом једноставношћу у коју се безгрешно уклапају супериорни дизајн и мултикултурални дух.
Фото: Shutterstock/Oleksiy Mark

Град је функционалан, чист и организован, и помало неочекивано, нуди бројне садржаје због којих га вреди посетити. Издвајају се арт ново зграде, интересантне цркве, мирни и лепо уређени паркови уз Балтичко море као и бројна оства која припадају хелсиншком архипелагу. Са нешто више од 600.000 становника од којих су на десетине хиљада имигранти, одише космополитским вајбом великог града, а са друге стране довољно је мали да се може обићи у свега неколико дана.

Због високих цена и не баш пријатне климе Финска није нарочито популарна туристичка дестинација међу просечним путницима из Србије, но уколико се ипак нађете у Хелсинкију, предлажемо да не пропустите следеће занимљивости.

Чудесна библиотека Oodi
Фото: Unsplash/Hayffield

Oodi је библиотека какву нисте видели, библиотека која у време када се све мање чита на папиру враћа веру у књиге док у исто време оставља без даха својом фасцинантном архитектуром и дизајном. Oodi је симултано чувар традиције штампане књиге али и дом новим технологијама.

Овде се људи састају како би се дружили, учили, радили или опустили, ту се покрећу нови креативни пројекти, а простор је отворен је за свакога, сваког дана, по цео дан. У овој невероватној библиотеци налази се колекција од преко сто хиљада књига, магазина, новина, филмова и игрица, на преко двадесет језика, те није клише ако кажемо да ће свако пронаћи понеки занимљив садржај за себе.

Осим тога, библиотека располаже и концертном салом, театром, студиом за снимање и фотографију, инструментима, мултимедијским просторијама, разним радионицама у којима ћете пронаћи све од шиваћих машина до 3Д штампача, кухињом, кафићима и рестораном, између осталог. Наравно, улаз је бесплатан.

Сасвим другачије цркве
Фото: Shutterstock/Karavanov Lev

Лутеранизам је најчешћа религија у Финској, а лутеранске цркве су сведене и једноставне, практично без икаквих украса. У Финској су отишли и корак даље па су неке цркве изграђене на темељу врло необичних дизајнерских идеја. Зато у Хелскинкију дефинитивно вреди издвојити једно поподне за посету интересантним црквама.

Полазимо од Кампи капеле, која изгледа као џиновска благо асиметрична вангла из неке модерне финске кухиње. Осећај када уђете у Кампи је као да се налазите у дрвеном јајету. Ова капела се налази на најпрометнијем градском тргу. Звучно је одлично изолована будући да је идеја да обезбеди мирно место за бег од градске конфузије, те се назива и “капела тишине”.

Зграда је освојила међународну награду за архитектуру 2010. године, а отворена је једнако за све људе, без обзира на религијску припадност.

Фото: Shutterstock/Markku Vitikainen

Још једна црква вредна посете је такозвана Rock Church, на финском Temppeliaukio. Ова јединствена црква изграђена је ни мање ни више него како јој име каже, у стени, са идејом да њеним ентеријером доминира природа. Захваљујући каменом зиду простор има најбољу акустику у граду, те се у црвки често одржавају концерти. Још једно обележје ове грађевине које оставља без даха је и купола обложена бакром.

За традиционалније туристе, ту је ни мање ни више него велика православна црква Успенски која је са својим златним куполама најочигледнији симбол утицаја који је Русија имала на Финску.

Suomenlinna, најважнија тврђава Финске

Звездолика финска тврђава (“Suomenlinna”) један је од историјски најзначајнијих споменика у земљи. Заштићена од стране UNESCO-а, тврђава је смештена на острвима надомак града, а до ње се брзо стиже бродом.

Суомелину су почели да подижу Швеђани, половином 18. века како би се одбранили од Руса. Када су, међутим, Руси окупирали територију Финске 1809. године преузели су утврђење и обновили га. Од тада је “Suomenlinna” прошла пут од војног затвора до заштићеног споменика баштине и дома Поморске академије финске морнарице. Осим фасцинантне тврђаве, овде се налазе и неколико музије, укључујући Војни и Музеј играчака, бројни тунели и романтична места за пикник на обали Балтика.

Фото: Shutterstock/Finn stock
Пијачни трг

Тик уз луку, оивичен једноставним елегантним зградама пастелних боја, налази се живописни “Пијачни трг”. На бројним тезгама могу се наћи најразличитији сувенири, али и традиционална храна из разних делова Финске. С обзиром на цене у хелсиншким ресторанима, а и на леп поглед који се пружа на марину, ручак на пијаци је добра идеја уколико то дозвољавају временске прилике. Овде су и градска кућа и председничка палата.

Фото: Shutterstock/Finn stock
Сауна, неизбежно финско искуство

У Финској, земљи са мање од шест милиона становника, има чак три милиона сауна. Ово јасно говори о важности сауне у животу просечног Финца, а закључак који се намеће је да ниједна посета Финској не би била комплетна без врелог искуства посете истој.

Сауне су дубоко укоријењене у финској култури, а неки подаци кажу да постоје више од две хиљаде година. Осим што служе за загревање и опуштање сматра се и да су пресудне за здрав живот и прочишћавање организма. Финци обожавају да се после сауне расхладе скоком у ледено језеро или море, што сматрају посебно здравим.

У Хелсинкију постоји на десетине јавних сауна које су испуњене најчешће локалцима. Данас се у саунама понекад одржавају и радни састанци или дружења после посла, а посетиоци су најчешће потпуно голи.

Аутор текста: Н. Кошта

“Zlatni krug”: Island za početnike

Преузмите андроид апликацију.