Црне маслине су намирнице које се често сматрају одговарајућим прилогом уз сир и месо, а научна истраживања су потврдила њихове бројне здравствене користи, посебно за жене које пролазе кроз хормонске промене.

Нутрициониста из мадридског Института за борбу против старења, Харасет дел Кастиљо, објаснио је да црне маслине нису само слани додатак исхрани.
Садрже многе корисне супстанце као што су олеинска киселина, витамин Е, влакна и гвожђе.
Међутим, најважнија су фенолна једињења попут олеуропеина и хидрокситирозола, која имају јака антиинфламаторна и антиоксидативна својства.
Црне маслине могу бити корисне за жене које пролазе кроз перименопаузу или менопаузу.
Нутрициониста истиче да исхрана богата антиоксидансима може ублажити многе симптоме ових животних фаза и спречити бројне здравствене компликације.
Наиме, препоручује се конзумирање само седам црних маслина дневно, што је довољно да позитивно делује на организам.
Ова количина обезбеђује корисне масти и антиоксиданте сличне једној кашики маслиновог уља, али са додатним здравственим предностима.
Такође, црне маслине имају већи садржај гвожђа од зелених, што их чини идеалним за људе који пате од хроничног умора или анемије.
Висока концентрација хидрокситирозола и витамина Е у маслинама штити ћелије од оксидативног оштећења.
Поред тога, једињења из маслинове кожице могу смањити ризик од развоја полипа у цревима, што доприноси превенцији колоректалног карцинома.
Олеинска киселина, која се налази у маслинама, помаже у одржавању нормалног нивоа холестерола.
Преузмите андроид апликацију.