Ako vas je put naneo u Suboticu, pogotovo kada se održavaju neke od čuvenih manifestacija i festivala, ili ukoliko šetate dobro poznatim šetalištem izletišta Palić sigurno ste bili u prilici da pojedete nadaleko čuveni kurtoš kolač (Kürtőskalács).
Kurtoš kolač je specifičan za podnevlje Mađarske, ali se odomaćio i na severu naše zemlje, pogotovo u Subotici gde je na velikom broju manifestacija i poslastičarnica glavna poslastica.
U čemu je tajna ovog kolača?
Mnogi kažu da je njegov oblik poseban, dok drugi ipak smatraju da je ipak tajna u receptu.
Kako god i jedno i drugo je odlično. Oblik kurtoš kolača podseća na odžak, a upravo zbog ovog specifičnog obika lako se jede. Domaćice kažu da se razvijeno testo kurtoš kolača navija na drveni kalup valjkastog oblika ili ukoliko nemate kalup vredi pokušati sa nečim iz vaše kuhinje što bi ih moglo zameniti.
Za tradicionalnu verziju ove mađarske delicije potrebni su vam kvasac, brašno, so, mleko, šećer, mleko, margarin, jaja. S toga recept nije zahtevan, ali svi kažu da je priprema bitna i da ona zavisi od domaćina koji sprema ovaj kolač.
Kurtoš kolač je svoj uspeh davno stekao, ali vremenom se modernizovao tako da na štandovima možete pronaći sem osnovne verzije, one malo uznapređene, poput raznih dodataka koji se dodavaju diretkno u smesu, ali i pune na već gotovi kolač. Poznati dodaci su cimet, vanila, nutela, šlag, čokolada itd.
Ovaj čuveni specijalitet daleko je poznat u Subotici, gde sigurno u našoj zemlji možete probati i najbolji kurtoš kolač, ali sve više se ovaj specijatet može naći i u drugim gradovima.
S toga ukoliko želite probati originalnu recepturu bolje pohitajte u Suboticu jer je to jedan od razloga zbog kojih se rado pamti i vraća ovom gradu.
Preuzmite android aplikaciju.