Ако вас је пут нанео у Суботицу, поготово када се одржавају неке од чувених манифестација и фестивала, или уколико шетате добро познатим шеталиштем излетишта Палић сигурно сте били у прилици да поједете надалеко чувени куртош колач (Kürtőskalács).
Куртош колач је специфичан за подневље Мађарске, али се одомаћио и на северу наше земље, поготово у Суботици где је на великом броју манифестација и посластичарница главна посластица.
У чему је тајна овог колача?
Многи кажу да је његов облик посебан, док други ипак сматрају да је ипак тајна у рецепту.
Како год и једно и друго је одлично. Облик куртош колача подсећа на оџак, а управо због овог специфичног обика лако се једе. Домаћице кажу да се развијено тесто куртош колача навија на дрвени калуп ваљкастог облика или уколико немате калуп вреди покушати са нечим из ваше кухиње што би их могло заменити.
За традиционалну верзију ове мађарске делиције потребни су вам квасац, брашно, со, млеко, шећер, млеко, маргарин, јаја. С тога рецепт није захтеван, али сви кажу да је припрема битна и да она зависи од домаћина који спрема овај колач.
Куртош колач је свој успех давно стекао, али временом се модернизовао тако да на штандовима можете пронаћи сем основне верзије, оне мало узнапређене, попут разних додатака који се додавају диреткно у смесу, али и пуне на већ готови колач. Познати додаци су цимет, ванила, нутела, шлаг, чоколада итд.
Овај чувени специјалитет далеко је познат у Суботици, где сигурно у нашој земљи можете пробати и најбољи куртош колач, али све више се овај специјатет може наћи и у другим градовима.
С тога уколико желите пробати оригиналну рецептуру боље похитајте у Суботицу јер је то један од разлога због којих се радо памти и враћа овом граду.
Преузмите андроид апликацију.