Почетна > Србија
Србија

Где на одмор са ваучером: Копаоник

Уколико не желите далеко да идете на одмор,прелазите хиљаду километара, није вам пријатно да проведете десетине сати чекања на граничним прелазима у току летње сезоне, онда је право време да обиђете Србију, откријете магичне кутке наше земље и проведете неколико дана вашег одмора ту.
Фото: Инфо Коп

Наша земља има сјајних места за које сте можда и чули, али свакако у сваком од њих нисте били. Време је да обиђете и упознате своју земљу. Било да желите да обилазите планине, реке, језера, манастире, бање, националне паркове или средњовековне тврђаве, Србија има да понуди широк спектар атракција за сваког од нас.

Фото: Инфо Коп

Као четврту препоруку за ваш одмор овог лета, представићемо Копаоник и све што можете да обиђете у близини.

Копаоник је једно од најпопуларнијих туристичких центара како у Србији тако и у Европи. Иако је своју популарност стекао као најпознатија планина за зимске спортове, веома је популаран и садржајан и у летњем периоду.

Највећи и најпознатији врх Копаоника је Панчићев врх (2017 м), али свакако да има још високих врхова који су прелепи попут Карамана (1934 м), Гобеље (1834м) и Кукавице (1726 м).

Фото: Wikimedia Commons/Olja Simović
Копаоник се може похвалити са око 200 сунчаних дана у години што га чини сјајном дестинацијом и за одмор у летњој сезони. Неке од активности којима се можете бавити током одмора на популарном „Копу“ су свакако бициклизам, стреличарство, алпинизам, рафтинг, сафари, кајакинг и неисцрпне шетње уређеним стазама које ће вас очарати. Ова планина броји око 13 пешачких тура и на располагању су вам водичи Националног парка Копаоник.
Фото: Инфо Коп

Најпопуларније стазе којима је нестварно прошетати и које треба видети су Кањон Самоковске реке, Водопад Јеловарник, Гљиварска стаза за љубитеље печурака, Дубока, Хајдучица, Јанкове Баре, Оштри крш, Маркове стене, Семетешко језеро, Треска. Све стазе су обележене, неке захтевају претходно искуство у шетању планинским стазама, али су свакако живописне и узбудљиве уз невероватну природу.

Фото: Инфо Коп

Када сте на одмору у овом крају, обавезно посетите и Јошаничку бању која се налази у подножју Копаоника, ова бања се убраја у места која имају најтоплију бањску воду у Европи. Окружена боровом шумом, на пријатној надморској висини представља право место за одмор и рекреацију. Гостима је на располагању вањски базен и турско купатило као и прелеп Аква парк.

Фото: PrtSc
Ово место је изнедрило много познатих личности, а међу њима свакако је најпознатија и Милунка Савић чији споменик имате у центру бање као и спомен собу Милунке Савић.

У близини Копаоника налазе се и прелепи манастири које можете да обиђете док проводите време на одмору, то су свакако Градац, Стара и Нова Павлица, Студеница као и Ђурђеви Ступови.

Фото: Wikimedia Commons/Ottis

Специјалитете које не бисте требали да пропустите су свакако пршута, проја, кајмак, шардени (јагњећи специјалитет од црне и беле џигерице), најприродније воће у Србији (воће са обронка Копаоника које можете јести у свежем облику не може да се пореди са оним што купите у маркету, воће попут боровница, шумских јагода, дрењина, вишње..).

Како доћи до Копаоника?

Од Новог Сада до Копаоника има око 350 километара односно вожње око 4 сата и 45 минута. Уз живописне пределе које ћете сусрести успут, ова вожња брзо пролети.

Смештај на Копаонику

Цене смештаја на Копаонику или околним местима на сајту „Booking“, крећу се од 2500 динара за ноћ у апартману за две особе до 10 хиљада динара. У сваком случају постоји понуда за свачији џеп.

Надамо се да ћете обићи ову атракцију у Западној Србији, и да, искористите актуелну поделу 200.000 ваучера за одмор у Србији. Држава је обезбедила 15.000 динара по ваучеру. Пронађите на интернету како до њих.

П.С. Обиђите и локална места испод Копаоника, где можете да пазарите мед, ракију, слатко од разног воћа, пршут, кајмак по много нижим ценама него на самој планини.

Gde na odmor sa vaučerom: Tara i Mokra Gora

Преузмите андроид апликацију.