Početna > Život i stil
Život i stil

Koje vreme je najbolje vreme za kiseljenje kupusa?

Ako volite turšiju, kiseli krastavci su odličan izbor, a kiseli kupus može da posluži i kao jedan od glavnih izvora vitamina C tokom zime.
Foto: Pixabay/drivedesptitsbocaux

Međutim, važno je znati kako ga pravilno kiseliti, kako da ga što duže očuvamo tokom zime i kada ga je najbolje staviti u bure, da stigne baš kada je potrebno.

Sredinom oktobra

Najbolje vreme za kiseljenje kupusa je sredina oktobra. Ovo se može odstupiti ako su vremenski uslovi netipični.

Tada možete pomeriti kiseljenje kupusa za kraj meseca i tako mu produžiti rok trajanja.

Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperatura bude stabilna na nivou od 18 do 21 stepen Celzijusa. U ovim vremenskim uslovima kupus se brzo i lako ukiseli.

Ako je temperatura viša od 22 stepena, kupus će brzo promeniti boju, pojaviće se bela masa na vrhu bureta, a to je znak da treba sprečiti fermentaciju, jer bi kupus mogao brzo da se pokvari.

Fermentacija kiselog kupusa u procesu kiseljenja obično traje do četiri nedelje, pa ako krenete u ovaj proces krajem septembra, možete računati da ćete ukusan kiseli kupus imati već u oktobru ili početkom novembra.

Ako želite da ga čuvate duže vreme, a primetite da se formira cvet i da će se kupus pokvariti, dodajte vinovu lozu u bure i zaustavićete proces fermentacije.

Tako da možete da ga čuvate skoro cele zime i uživate u njegovom ukusu do ranog proleća.

Recept za kiseli kupus

Glavice sveže ubranog kupusa treba ostaviti da odmara nekoliko dana. Zatim ih operite, očistite oštećene glavice i iskopajte korenje.

Glave poređajte jednu po jednu u bure, pa svaku glavu napunite solju.

Udubljenja napunite četvrtinama kupusa i malo posolite. Kada poređate sav kupus, ostavite da odstoji preko noći i zalijte ga sutradan.

Važno je da sav kupus bude u vodi, a za ovo možete koristiti teški kamen ili flašu vode kojom ćete pritisnuti kupus.

Posle 24 sata otvorite bure, napunite vodom, proverite da li je dovoljno slano, ako nije, po potrebi dodajte još malo soli i ponovo zatvorite bure.

Svaki dan narednih 7 dana duvajte crevom kroz bure, kako bi se so što bolje rastvorila, a voda ostala bistra.

Posle 7 do 10 dana, kupus treba da promeni boju i počne da fermentira. Uživaćete tokom cele zime.

Samo pola čaše ovog napitka može da napravi čudo u vašem organizmu

Preuzmite android aplikaciju.