Ако волите туршију, кисели краставци су одличан избор, а кисели купус може да послужи и као један од главних извора витамина Ц током зиме.
Међутим, важно је знати како га правилно киселити, како да га што дуже очувамо током зиме и када га је најбоље ставити у буре, да стигне баш када је потребно.
Средином октобра
Најбоље време за кисељење купуса је средина октобра. Ово се може одступити ако су временски услови нетипични.
Тада можете померити кисељење купуса за крај месеца и тако му продужити рок трајања.
Процес биоферментације у киселом купусу захтева да температура буде стабилна на нивоу од 18 до 21 степен Целзијуса. У овим временским условима купус се брзо и лако укисели.
Ако је температура виша од 22 степена, купус ће брзо променити боју, појавиће се бела маса на врху бурета, а то је знак да треба спречити ферментацију, јер би купус могао брзо да се поквари.
Ферментација киселог купуса у процесу кисељења обично траје до четири недеље, па ако кренете у овај процес крајем септембра, можете рачунати да ћете укусан кисели купус имати већ у октобру или почетком новембра.
Ако желите да га чувате дуже време, а приметите да се формира цвет и да ће се купус покварити, додајте винову лозу у буре и зауставићете процес ферментације.
Тако да можете да га чувате скоро целе зиме и уживате у његовом укусу до раног пролећа.
Рецепт за кисели купус
Главице свеже убраног купуса треба оставити да одмара неколико дана. Затим их оперите, очистите оштећене главице и ископајте корење.
Главе поређајте једну по једну у буре, па сваку главу напуните сољу.
Удубљења напуните четвртинама купуса и мало посолите. Када поређате сав купус, оставите да одстоји преко ноћи и залијте га сутрадан.
Важно је да сав купус буде у води, а за ово можете користити тешки камен или флашу воде којом ћете притиснути купус.
После 24 сата отворите буре, напуните водом, проверите да ли је довољно слано, ако није, по потреби додајте још мало соли и поново затворите буре.
Сваки дан наредних 7 дана дувајте цревом кроз буре, како би се со што боље растворила, а вода остала бистра.
После 7 до 10 дана, купус треба да промени боју и почне да ферментира. Уживаћете током целе зиме.
Samo pola čaše ovog napitka može da napravi čudo u vašem organizmu
Преузмите андроид апликацију.