Šećer nema rok trajanja, ali samo ako je pravilno uskladišten.
Šećer se nikada neće pokvariti jer nije pogodan za razvoj bakterija. Međutim, treba sprečiti da se stvrdne ili pretvori u grudvice, treba ga držati daleko od vlage, toplote i insekata.
Najbolje je držati ga na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi.
U granuliranom šećeru se mogu formirati grudvice, ali se lako mogu razbiti mutilicom ili viljuškom.
Smeđi šećer je posebno sklon stvrdnjavanju i moraćete da ga omekšate pre vaganja i upotrebe. U posudu sa šećerom možete staviti parče jabuke ili hleba, jer će osloboditi vlagu i sprečiti da se stvrdne.
Šećer u prahu je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi, sve dok je u hermetički zatvorenoj posudi. Iako ima dodat kukuruzni skrob kao sredstvo protiv zgrušavanja, možda će biti potrebno mešati ili prosijati da bi se uklonile grudvice.
Da li znate zašto sastojci za kolače treba da budu na sobnoj temperaturi?
Preuzmite android aplikaciju.