Кафа се пије из задовољства и када потрошачи због инфлације и раста трошкова живота почну да калкулишу, одричу се најпре тих малих ствари.
У јеку инфлације забележен је велики пад потрошње кафе, чак за трећину, а када се томе дода промена трендова и чињеница да је млади све мање пију, а и када је користе то није она из џезве, него инстант и разни миксеви, онда је то још један изазов за домаће прерађиваче и мале пржионице које се боре да опстану. А прошла година је била тешка за све.
Љубитељи овог кофеинског напитка могли би ускоро да пробају и прерађену кафу из Уганде, будући да је приликом недавне посете нашој земљи Јовери Кагута Мусевени, председник Уганде, нагласио да се у Србији и уопште у овом делу света пију знатне количине овог напитка па желе да промовишу и своју кафу. Срећом, Србија је пристала да купи прерађену кафу из Уганде, написао је он на свом инстаграм налогу.
Када је реч о Уганди, подаци показују да у укупној вредности извоза робе из ове земље у Србију кафа чини 98 одсто. Прерађивачи наводе да овај напитак из Уганде иде на тржиште у малом проценту. Реч је о кафи са највише кофеина која је јака и оштра и врло мало може да се стави у мешавину.
Имају они и боље врсте, али је у том случају цена знатно виша. Наше тржиште је навикло на кафу коју чини 90 одсто „рио минас” из Бразила и 10 процената „робусте”, углавном индијске. На тржишту у овом тренутку продаја традиционалне кафе пада. Трендови се мењају, па расте потрошња инстант, еспресо и кафе у капсулама, а она из џезве пада. Упитан да ли је то због цене, Никола Србиновски, директор фирме „Милекс” д. о. о., каже да није.
„Чак је и скупље од домаће кафе, али је реч о комфору. Зашто кувати кафу у џезви кад можеш да је спремиш на дугме. Капсула кошта рецимо 50 динара и од ње се добије једна шоља, а од 100 грама домаће кафе може се направити 10 шољица и кошта 120 динара. Дакле није реч о цени“ објашњава Србиновски.
Продаја еспреса, сазнајемо, расте кроз све већу конзумацију код куће. Уз јефтинији, повољан апарат од килограм еспреса који кошта 1.500 динара може да се спреми 120 кафа. То је 12 динара по шољици, а у кафићу би коштала 200. Тржиште бележи и раст продаје миксева кафе (такозвани три у један). У њима је најмање кафе, али су пуне шећера и примећује се да чак и старији потрошачи све више прелазе на ове типове кафе.
„Домаћа кафа бележи велики пад и у кафићима и ресторанима. У центру Новог Београда тешко је наћи локал који служи такву кафу. Није разлог у квалитету или навикама потрошача, него многи имају потписане уговоре и спонзорства са произвођачима еспресо кафе и месечно морају да продају уговорене количине. Ако уврсте и домаћу, тешко ће то остварити, а фактуре стижу сваког месеца. На жалост и то ће допринети гашењу локалних пржионица кафе“ наводи Србиновски.
Преузмите андроид апликацију.