Početna > Život i stil
Život i stil

Kako vi nazivate ovo jelo?

U zavisnosti u kom delu naše države se nađete, možete čuti za različite izraze za potpuno istu stvar. Pa tako danas imamo uštipke odnosno priganice.
Foto: Vojvodina uživo

Ovo su dva najpoznatija naziva za jelo bez kojeg fruštuk – doručak nije potpun!
Naš jezik je jako bogat i pun sinonima, od domaćih pa sve do arhaičnih reči za koje malo ko zna danas. Upravo to je ono što krasi srpski jezik i čini ga bogatijim i lepšim.

Uštipci ili priganice su po sastavu nešto sličniji hlebu. Osnovni sastojci su brašno, kvasac, so, sećer i voda. Međutim, mnogi dodaju još nešto od sastojaka poput jogurta, praška za pecivo, sir…

Oni mogu da biti slatki i slani. Popularni su u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. U domaćinstvima ili restoranima se služe sa džemom, kajmakom ili sirom, a mogu da budu glavno jelo ili desert.

Sigurni smo da postoji još neki naziv za ovo tradicionalno jelo, zato nam otkrijte kako ga vi nazivate?

Osnovni recept za uštipke:

Potrebno je: oko 400 g mekog brašna; 20 g svežeg kvasca; 1 kašičica soli; 300 ml mlake vode; ulje za prženje.

Priprema: Kvasac rastopite u mlakoj vodi, pa dodajte malo brašna i umutite žicom. Pustite da kvasac odradi proces, pa dodajte brašno i so dok ne dobijete gustu masu.

Gusto i kompaktno testo znači da neće uštipci upiti ulje prilikom pečenja. Ostavite testo da se “odmori” 15 minuta.

Zatim, kašikom grabite malo testa i pržite na vrelom ulju dok se ne naprave mekani jastučići – uštipčići!

Recept dana: Zimski sladoled

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake