U zavisnosti u kom delu naše države se nađete, možete čuti za različite izraze za potpuno istu stvar. Pa tako danas imamo uštipke odnosno priganice.
Ovo su dva najpoznatija naziva za jelo bez kojeg fruštuk – doručak nije potpun!
Naš jezik je jako bogat i pun sinonima, od domaćih pa sve do arhaičnih reči za koje malo ko zna danas. Upravo to je ono što krasi srpski jezik i čini ga bogatijim i lepšim.
Uštipci ili priganice su po sastavu nešto sličniji hlebu. Osnovni sastojci su brašno, kvasac, so, sećer i voda. Međutim, mnogi dodaju još nešto od sastojaka poput jogurta, praška za pecivo, sir…
Oni mogu da biti slatki i slani. Popularni su u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. U domaćinstvima ili restoranima se služe sa džemom, kajmakom ili sirom, a mogu da budu glavno jelo ili desert.
Sigurni smo da postoji još neki naziv za ovo tradicionalno jelo, zato nam otkrijte kako ga vi nazivate?
Osnovni recept za uštipke:
Potrebno je: oko 400 g mekog brašna; 20 g svežeg kvasca; 1 kašičica soli; 300 ml mlake vode; ulje za prženje.
Priprema: Kvasac rastopite u mlakoj vodi, pa dodajte malo brašna i umutite žicom. Pustite da kvasac odradi proces, pa dodajte brašno i so dok ne dobijete gustu masu.
Gusto i kompaktno testo znači da neće uštipci upiti ulje prilikom pečenja. Ostavite testo da se “odmori” 15 minuta.
Zatim, kašikom grabite malo testa i pržite na vrelom ulju dok se ne naprave mekani jastučići – uštipčići!
Preuzmite android aplikaciju.