Sigurno ste čuli za Pavlovu tortu, možda je bila deo i vaše kuhinje, ali da li znate kako je nastala čuvena torta?
Nije u pitanju nijedan Pavle, kako mnogi misle, već je reč o ženi – Ani Pavlovoj.
Pavlova torta je dobila ime po čuvenoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj, koja je 1926. godine bila na turneji po Australiji i Novom Zelandu. Priča kaže da je kuvar hotela u kome je odsela u Velingtonu napravio desert u njenu čast, čime nastaje Pavlova torta. Inspiraciju je pronašao u beloj „tutu suknji“ koju balerine nose na sceni.
Pavlova, taj prozračni desert napravljen od hrskave ljuske beze prelivene šlagom i voćem,
Ana Pavlova je rođena u Petrogradu 1881, a umrla 1931. godine u Hagu. Školu klasičnog baleta završila je u Carskoj baletskoj školi u rodnom gradu i odmah dobila angažman u Marijinskom pozorištu. Postala je primabalerina 1906. godine.
Pavlova torta se pravi od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Spolja je korica hrskava, a unutrašnjost je meka.
Sastojci:
-pet belanaca
-250 grama šećera
-250 mililitara slatke pavlake
-jedna kašika šećera
-oko 250 grama jagoda
Priprema:
Belanca mutiti dok ne postanu penasta, pa pažljivo kašikom dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst i gust šne, a kristali šećera nestanu. Na dno dubljeg okruglog pleha prečnika dvadesetak centimetara staviti papir za pečenje, pa rasporediti šne.
Peći u rerni na 150 oko 75 minuta, ili dok se kora spolja skroz ne osuši. Ako kora spolja popuca, još bolje, pošto to znači da je kora uspela, jer ta spoljna površina i treba da bude krta i krckava.
Kad se kora ispeče, ostaviti je u otvorenoj rerni još petnaestak minuta. Zatim izvaditi pleh i ostaviti koru da se skroz ohladi. Ohlađenu koru pažljivo prenesite na tacnu, preko rasporedite umućenu slatku pavlaku u koju ste dodali kašiku šećera, a zatim odozgo poređajte jagode. Služite rashlađeno.
Pred vratima vam se pojavila nepoznata mačka: Evo šta to znači, a nije svejedno ni koje je boje
Preuzmite android aplikaciju.